Obsah:

původ jabloně

Jabloň je opadavý opadavý strom. Patří do čeledi růžovitých a je to poměrně malý strom s výškou pět až deset metrů. Vytváří hustě větvenou korunu.
Divoká forma jabloně se v evropských lesích vyskytuje již od doby kamenné. Ty ale nesou pouze kyselá krabí jablka. Dnes většina odrůd jablek pochází ze sladké odrůdy (malus sieversii) který se pěstuje v oblasti Almaty v Kazachstánu již více než 2000 let.
Nyní existují tisíce různých odrůd, které byly také zkříženy s divokými krabovými jablky – nebo které byly naroubovány na jejich podnož.
Kdo si chce zajistit vlastní ovoce, měl by zasadit jabloň, protože žádný strom zde neplodí větší množství ovoce.

Jabloně kvetou mezi dubnem a květnem, podle toho, kde se nacházejí. Květy jsou bílé až růžové. Nové výhony často tvoří až po odkvětu jabloní. Listy jabloně jsou vejčité s pilovitým okrajem.

Plody většiny odrůd jabloní dozrávají mezi zářím a listopadem. Plody jabloně jsou obvykle kulovité a mají podle odrůdy zelenou, žlutou, oranžovou nebo červenou barvu.

Péče o jabloně a umístění

Jabloň preferuje slunné stanoviště, ale snese i stín. Vzhledem k tomu, že otevřené květy většiny odrůd jabloní jsou citlivé na chlad, je důležité vybrat místo, které není ohroženo pozdními mrazy.
Jabloně preferují jednu hluboká půda bohatá na živiny která je dobře zásobena hummusem.
Jabloň je a mělké kořeny. Jeho kořeny nesahají hluboko do země, ale jsou rozšířeny těsně pod povrchem. Pokud jsou kořeny blízko země odstraněny nebo zraněny stavebními nebo zemními pracemi, nemůže to kompenzovat hluboko zasahujícími kůlovými kořeny.

prořezávání jabloní

Většina odrůd by se měla pravidelně prořezávat, aby se jablka časem nezmenšila a jabloň zůstala zdravá a vitální.

Musíte jabloně hnojit?

Jabloně patří mezi silně rodící dřeviny, a proto mají vysokou potřebu živin. Je proto vhodné je pravidelně přihnojovat. Dusík a draslík jsou zvláště důležité. Chcete-li jabloň na jaře pohnojit, můžete přidat rohovinovou dlahu do kořenové oblasti nebo dobře shnilý kompost. V blízkosti jabloně je také dobré vysadit rostliny vázající dusík a obohacující draslík, jako je kostival.

Zalévejte jabloň pořádně!

Vlivem klimatických změn jsou také naše regiony stále teplejší a sušší. Mnoho stromů trpí extrémními podmínkami. V závislosti na lokalitě a klimatické situaci může být nutné zalévat častěji než v předchozích letech.

Když jabloně trpí nedostatkem vody, je to vidět. Větve vlivem sucha měknou, dřevo se ohýbá a větve se mohou lámat. Pokud byla jabloň dlouhodobě vystavena nedostatku vody, projeví se to zbarvením a vysycháním listů. Alespoň teď je na to čas Apfelbaum zalít.

Zalévání jabloní je zvláště důležité, pokud chcete mít bohatou úrodu. Jsou-li na jaře již suché fáze nebo byla suchá zima, kdy se spodní voda nemohla dostatečně naplnit a půdní vlhkost nemohla regenerovat, je třeba jabloně na jaře zalít. To platí zejména pro mladé stromky.

Během letních měsíců byste měli V závislosti na lokalitě a velikosti zalévejte jabloň 1-3x týdně 75-200 litry vody.

Při běžném zavlažování konvem nebo zahradní hadicí je pouze malá část nalité vody absorbována půdou v kořenové oblasti jabloně. Velké množství vody obvykle odteče na povrch a znovu se odpaří, protože půda je často nedokáže dostatečně rychle absorbovat. Nebo ve sypkých půdách prosakují kořenovou oblastí mělkých jabloní, a proto je již nemohou absorbovat.

Loděnice vak na zalévání stromové koupele vypouštějte vodu po kapkách ke stromu dvěma malými otvory po dobu několika hodin. To zajišťuje, že půda je rovnoměrně vlhká v celé kořenové oblasti, což znamená, že kořeny mohou dobře absorbovat vodu.
Připevnění a plnění vodních vaků je snadné a nekomplikované. Taška se umístí kolem kmene stromu jako bunda a zapíná se na zip. V dalším kroku naplňte zálivku dostatečným množstvím vody, aby po dalším zarovnání ve spodní části nebyly vidět žádné záhyby a poté nechte naplnit. U jabloní s větším průměrem kmene lze zipem spojit i více sáčků.
Jakmile voda proteče, vak se opět vyjme a lze jej použít pro jiné stromy. To šetří vodu, čas a peníze.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel