Hrát

Přečtěte si článek

"Stromy jsou básně, které Země píše do nebe" - Chalíl Džibrán 

Stromy jsou něco velmi zvláštního, souhlasíte?
A stromy ve městech vůbec.

Věděli jste, že stromy mohou měřitelně zlepšit lidské zdraví? výzkum ukazují, že zdraví prospěšné účinky zejména na kardiovaskulární onemocnění jsou zvláště velké. Text na toto téma naleznete zde.

Zajímavá otázka v tomto ohledu zní: jsou to stromy, které nás udržují zdravé? Nebo je to krajina, kterou stromy pomáhají vytvářet? Je možné, že stromy mají pozitivní vliv na naše zdraví, protože nás jejich přítomnost v lesích, parcích nebo alejích motivuje k většímu pohybu? Možná jet na kole do práce nebo si jít večer zaběhat?

To je docela možné.

Existují ale i výzkumy, které ukazují, že stromy mají pozitivní vliv na naše zdraví. Filosof a psychoterapeut Erich Fromm pro to dokonce vymyslel slovo: Biofilie. Léčivý účinek živých na živé – a to jsme i my lidé.

V Japonsku se objevila celá oblast výzkumu zdravotních účinků stromů a lesů. A vlastní metoda: Shinrin Yoku nebo lesní koupání.

A pak je tu klima: stromy absorbují CO2 a tvoří kyslík. Stromy snižují množství ozónu, oxidů dusíku, oxidu uhelnatého a síry ve vzduchu.

Velké lesy? Ano, oni také.

Ale také stromy v našich městech. Ty také regulují městské mikroklima: Stromy stíní budovy, ulice a náměstí. Měřitelné rozdíly mezi asfaltovanými plochami a zelenými plochami mohou činit až 15°C. 

Stromy poskytují ochranu proti hluku a větru.

Stromy vnášejí do města život: tvoří stanoviště pro faunu a flóru: hmyz, ptáky a drobné savce; stejně jako květiny, břečťan a keře. Spolu se změnou klimatu se biologická rozmanitost stala jednou z nejdůležitějších globálních výzev naší doby. A jak urbanizace postupuje, význam městských stromů jako multiplikátorů městské biodiverzity by mohl vzrůst. A otázka, jaké stromy chceme v budoucnu vysadit v našich městech

Stromy nám pomáhají dostat se do kontaktu s přírodními cykly, s přírodními silami v nás a kolem nás. Stromy nám pomáhají spojit se s přírodními silami.

Zelené plochy tvoří důležité body setkávání. Místa k setkání a pobytu. Výrazným příkladem toho je Jedlé město Andernach

Stromy nám poskytují Jídlo. Například: Vermicelli, švestky- Chutnéy a Sirup z bezového květu

Stromy přinášejí do města estetiku. Moje oblíbená místa jsou obklopena krásnými stromy. Například obzvláště miluji tento starodávný a majestátní cedr Atlas! Moje oblíbená ulice je lemována obrovskými platany, které se motají do nebe. Když si vzpomenu na svou vlast, často se mi vybaví představa mohutné lípy, která mě udivovala už jako dítě.

Stromy mají pro mnoho lidí symbolický, emocionální a někdy i duchovní význam. V tomto textu se můžete dozvědět více o mytologických zmínkách o stromech.

Ano, stromy jsou kouzelné. Stromy jsou super cenné! Přál bych si, abychom mohli vysadit mnoho a mnoho stromů a dobře chránit stávající stromy.

Možná s stromové sponzorství

Pokud chcete své stromy podpořit baumbadem, jeden najdete zde Přehled produktů baumbad

 

Andrew Hunkeler
Dipl. Sociální a kulturní antropolog se zaměřením na udržitelný a participativní návrh zeleně ve městech. (Více o autorovi). 
Mojí vizí je spojit: lidi a stromy, přírodu a kulturu, obyvatelstvo a městské úřady.
Máte-li jakékoli dotazy, návrhy, zajímavé příběhy nebo vzrušující poznatky k tomuto tématu, neváhejte mi napsat: andreas@baumbad.de. Těším se na vaši zprávu!

0:00
/
Zobrazit přehrávač

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel