Hrát

Přečtěte si článek

Pro strom je voda jednou z nejcennějších věcí, kterou můžeme dát. S dostatkem vody mohou stromy fotosyntetizovat, bránit se chorobám a škůdcům a opravovat se. Pokud je něco, co bychom měli udělat opravdu dobře s již vysazenými stromy, je to zalévání. Pro každou sezónu jsou jiné výzvy. Zde najdete nejdůležitější informace pro jaro. 

Jaro: Dejte stromu dobrý start

Nový rok začíná. Stromy vytvářejí nové výhonky a listy. Začnou kvést, čímž vytvoří základ pro své ovoce a ořechy. Na jaře se do značné míry rozhoduje o tom, kolik ovoce strom vydá.
Máte strom, ze kterého byste rádi sklidili dostatek ovoce nebo ořechů? Pak se ujistěte, že váš strom má na jaře dostatek vody.

Nedostatek vody v této fázi vegetačního období má silný dopad na růst a zdravotní stav stromů po celý rok. V závislosti na stáří stromu a množství srážek může být užitečné nebo dokonce nutné stromy v pravidelných intervalech podpírat.

Dodatečnou zálivku potřebují jako vždy především mladé stromky, protože jejich kořenový systém ještě nezasahuje hluboko do půdy. Dbejte na to, aby mladé stromky měly na jaře dostatek vody. 

Kromě mrazu

Pokud na jaře znovu napadne mráz nebo sníh, neměli byste během této doby stromy zalévat. Počkejte, až sníh roztaje nebo teploty vystoupají nad 5 stupňů Celsia.

Jak správně zalévat na jaře?

Je důležité, aby stromy dostávaly dostatek – ale ne příliš mnoho – vody. Proto je užitečné kontrolovat vlhkost v půdě. Chcete-li to provést, můžete v kořenové oblasti stromu vykopat malou díru o velikosti 10 až 15 centimetrů. Pokud je půda suchá, strom by měl být napojen. Důležité také je, aby se ke kořenům dostalo dostatek vody. Dbejte proto na to, abyste stromy zalévali přiměřeně: správným množstvím a správnou metodou. 

Správné množství vody

Nároky stromů na vodu se velmi liší v závislosti na druhu stromů, stáří a umístění. Následující základní pravidla jsou užitečná:

  • Průměrný strom potřebuje v létě asi dvě zalévání, každé 150 až 200 litrů vody týdně. Na jaře strom potřebuje podstatně méně vody.
  • Čím teplejší a sušší počasí, tím více dodatečného zalévání strom potřebuje. Pokud na jaře pravidelně prší, většina stromů nepotřebuje další vodu.
  • Důležité je také množství srážek za posledních několik měsíců: pokud bylo sucho, strom potřebuje více dodatečné vody.

Která metoda odlévání je nejlepší?

Je důležité, aby voda vsakovala do půdy co nejpomaleji, aby mohla být půdou skutečně absorbována. Pokud se voda uvolní příliš rychle, většina z ní odteče z povrchu, aniž by prosakovala půdou do hloubky.

Velmi účinnou pomůckou k tomu jsou vaky na zalévání stromů, které vodu pomalu uvolňují pomocí kapkové závlahy. Lze je nainstalovat bez velkého úsilí a lze je naplnit zahradní hadicí během několika minut. Poté uvolňují vodu po kapkách do země po dobu 6-9 hodin. To znamená, že nedochází k žádnému odtoku a žádnému rychlému prosakování kořenovou oblastí.

Sledujte známky stresu ze sucha

Typickými příznaky stresu ze sucha na jaře jsou zkrácené výhony a kdy listy zůstávají znatelně menší než obvykle. Svůj strom byste měli zalévat nejpozději ve chvíli, kdy uvidíte tato znamení.

Více informací o stresu ze sucha najdete v tento článek.

Další podpora: mulčování

Mulčování je jednou z nejlepších věcí, které můžete pro svůj strom udělat. Vrstva mulče se vyplatí zejména brzy na jaře. To znamená, že může chránit půdu před ztrátou vlhkosti a regulovat teplotu půdy během celého vegetačního období. 

Každý rok jiný

V současné době zažíváme časté extrémní jevy počasí. Někdy na jaře hodně prší, někdy je dlouho sucho. Dát obecné rady ohledně zalévání je proto stále obtížnější. Jste proto žádáni svými pozorovacími schopnostmi a kreativitou.

Zde je podrobný text k tématu Vodní stromy.

A zde jsou další informace o castingu LétoPodzim a Zima.

0:00
/
Zobrazit přehrávač

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel