Choroby stromů a škůdci zajišťují, že se našim stromům všech věkových kategorií již dlouhodobě nedaří. Stejně jako lidé mohou trpět různými nemocemi. Některé z nich dokonce vážně ohrožují stromy a způsobují jejich odumírání.

Zvláště špatné je to tehdy nemoci a napadení škůdci rozprostřené po lesích. To může vzít životy mnoha stromům a skrz odumírání stromů je ovlivněn i lidský život. Stromy nám dodávají drahocenný kyslík, který k životu potřebujeme, a filtrují vzduch, kterým si plníme plíce. Poskytují nám také chutné a zdravé ovoce. Nesmíme ani přemýšlet o tom, co to znamená, když to jednoho dne už nebude možné.

Zde najdete přehled, které stromy trpí jakými chorobami stromů a škůdci.

Proč je v dnešní době více chorob stromů a škůdců?

Der Změna klimatu bohužel až neplechu ve všech ohledech. Zvláště naše stromy tím velmi trpí. Kromě nedostatku vody jsou důsledkem klimatických změn také choroby stromů a škůdci.

Již několik let se potýkáme s globálním oteplováním. To znamená, že naše průměrná teplota neustále roste a klimatická pásma se mění. Nedostatek deště je hlavním vedlejším účinkem tohoto, stejně jako dlouho vlny veder. Když už naše stromy nemohou pít, trpí silnou žízní, která stres ze sucha vede a nakonec z nich onemocní. Je to stejné jako s námi lidmi.

Zaručují to i mírné teploty Škůdci nezbytný množit rychleji a může se šířit. Mohou se dříve vylíhnout, rychleji růst a tím nekontrolovatelně zamořit naše stromy.

Zde naleznete více informací o příčinách a důsledcích klimatických změn. (odkaz na článek)

Jaké škody mohou utrpět naše stromy?

Pokud jde o choroby stromů, rozlišujeme mezi parazitický a neparazitické poškození. Poškození parazity způsobuje různý hmyz nebo mikroorganismy. Neparazitické poškození může být způsobeno různými vlivy prostředí.

Parazitární příčiny poškození
- Houby
- Viry
- bakterie
- Hmyz a larvy
- malí savci

Neparazitické příčiny poškození
- sucho
- Mráz
- Silná vlhkost
- nedostatek živin
- Výfukové plyny, posypová sůl, kyselé deště

Choroby stromů a škůdci našich různých druhů stromů

Mnoho stromů má různé přirozené škůdce a také trpí různými chorobami. Zde naleznete přehled problémů, se kterými se naše stromy potýkají.

Smrk a kůrovec

Smrk pokrývá asi 28 % německé lesní plochy a je tedy nejběžnější druhy stromů. Největším nepřítelem smrku je kůrovec, což může způsobit značné škody na celých lesích. Zdravý strom se malému velmi úspěšně brání napadení kůrovcem bránit se. Produkuje více stromové mízy, která brání kůrovci proniknout do stromové kůry.

Bohužel tento přirozený ochranný mechanismus nefunguje u oslabených stromů a příliš velkého množství škůdců. Kůrovci jsou tak nebezpeční, protože kladou vajíčka pod kůru. Nejdůležitější vrstvy kmenů stromů sežerou vylíhlé larvy pod kůrou. To znamená, že dojde k vážnému poškození životních žil stromu a k přerušení „vodovodního potrubí“ do koruny stromu, což v konečném důsledku způsobí odumírání smrku.

Ohrožený kaštan

Loděnice buckeye je ohrožena především smrtí bakterií. Že bakteriální odumírání jírovce postihuje stromy všech věkových kategorií. Rychle se šířící onemocnění je spouštěno bakterií Pseudomonas syringae pv. Aesculi.

O zamoření se postará černý výtok na kmeni a větvích. Strom trpí, krvácí a později tvoří černé krusty. Bakterie nakonec vede k dřevokazné kolonizaci houbami. Výsledkem jsou praskliny v kmeni a větvích, kmen již nedokáže zásobovat korunu živinami a části koruny odumírají.

Také z kaštanový list horník (Cameraria ohridella) napadne jírovec. Postiženy jsou především listy, které hnědnou a předčasně opadávají.

co můžeš teď dělat Vylepšete umístění stromu, dezinfikujte prořezávací nástroje, na podzim odstraňte listí, napadený materiál řádně zlikvidujte a strom pokácejte, pokud hrozí bezpečnost silničního provozu.

Smrt výhonků jasanu

Houba druhu Chalara fraxinea má masivní vliv na vývoj a šíření jasanu a způsobuje odumírání jasanu. Že se stromu již nedaří, poznáte podle odumírání větví, odbarvení kůry na postižených výhonech, přibývání nových výhonů a vadnutí listů. Předčasný opad listů je životu nebezpečný pro každý strom.

Můžete sledovat postup a odstraňovat mrtvé dřevo. Kácení je nutné pouze v případě velmi silného napadení.

Dub a jeho dubová můra procesní

Můra dubová (Thaumetopoea processionea) je motýl, jehož housenky dělají na dubech neplechu, zejména v teplém a suchém klimatu. Houfně požírají korunu dubů. Bodavé chlupy housenek jsou pro nás lidi dokonce nebezpečné a spouštějí alergické reakce.

Housenky a pavučinová hnízda může odborný personál odsát a zamořená místa označit.

Pokud se bříza necítí dobře

Pokud je bříza příliš mokrá nebo příliš suchá, tvoří na kmeni černý výtok a později strupy. Snižuje se vitalita, koruna vykazuje známky odumírání a nakonec je ohrožen celý strom.

Umístění můžete vylepšit a za sucha břízu podepřít vodou.

První známky odumírání habru

Plísňová choroba Cytospora decipiens je považována za rakovinu kůry habru. Na kmeni se tvoří poškození kůry a červené slizniční sekrety. Zdá se, že onemocnění je důsledkem suchého a horkého léta. To snižuje vitalitu stromu a v nejhorším případě způsobuje odumírání habrů. Důležitý je dostatečný přísun vody pro strom.

Typické choroby různých dřevin

Druhy stromů Běžná onemocnění
javor Skvrna na listech, patogen listové skvrnitosti, padlí, vadnutí (houba)
Apfelbaum límcová hniloba, padlí, rakovina ovocných stromů, strupovitost, důlkovitost
aura caria jehla opálení
hrušeň strupovitost, rez hrušňová, spála
Buche listové opálení
Eibe vadnout (houba)
Eiche padlí, můra dubová (Thaumetopoea processionea) 
popel Chalara fraxinea (houba)
Fichte Kůrovec, vadnutí (houba)
habr Cytospora decipiens (houba)
Kiefer Rez
Třešňové stromy Monilia, nemoc z brokovnice
modřín plísňová hniloba šedá, rakovina modřínu
Linde listové opálení
broskvoně a meruňky chloróza, kadeřavost, strupovitost
švestky,
Mirabelkové švestky, greengage
Rez, brokovnice, blázen nebo kapesní nemoc, Sharka
buckeye Horník kaštanových listů, Pseudomonas syringae pv. Aesculi
Tanne Plíseň šedá, tříslová jehličnatá, rez, sněť borovice
trubka strom vadnout (houba)
jilm vadnout (houba)
jalovec Rez
Weide Patogen listové skvrnitosti, padlí, rez
crabapple Padlí, strupovitost, brokovnice
okrasná třešeň Patogen listové skvrnitosti, strupovitost, brokovnice, vadnutí (houba)
cypřiš Plíseň Phytophthora

 

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel