Opravdu potřebujeme zalévat naše stromy? Od toho je déšť. To je v zásadě správné. Naše země však již řadu let trpí dlouhými obdobími sucha. To znamená, že déšť zůstane pryč příliš dlouho a naše stromy bez podpory umírají žízní.
Proto je důležité, abychom našim stromům pomohli a dopřáli jim osvěžující stromovou koupel správnou zálivkou. Ale jaké typy zavlažování existují? Jak stromy uchovávají vodu a jak jsou správně zavlažovány? Odpovědi najdete zde.

Obsah
Proč potřebujeme zalévat naše stromy?
Jak přesně strom absorbuje vodu?
Jak stromy uchovávají vodu?
Jakým množstvím vody byste měli zalévat stromy?
Jak často byste měli zalévat stromy?
Závlaha stromů - přehled různých způsobů závlahy
Zahradní hadice a konev
Kapkové zavlažování
Zavlažování jako způsob zavlažování
V jakém ročním období by se měl strom dodatečně zalévat?
Zalévání stromů v zimě
Zalévání stromů na jaře
Zalévání stromů v létě
Stromy na podzim zalévají
Naše doporučení k zavlažování
Další tipy na zalévání stromů

Proč potřebujeme zalévat naše stromy?

Kvůli klimatickým změnám přibývá dlouhých období veder a sucha. To znamená, že dlouho nebude pršet, půda bude extrémně suchá a naše stromy budou trpět velkou žízní. Tato tzv stres ze sucha může nakonec vést k smrti stromu.

stres ze sucha Poznáte to například podle vadnutí listů, předčasného opadu listů nebo odumírání větví. Tehdy si uvědomíte, že váš strom nutně potřebuje vodu.

Více o příčinách a důsledcích klimatických změn najdete v samostatném článku:
Změna klimatu – největší výzva naší doby

Jak přesně strom absorbuje vodu?

Naše stromy mohou pít tak, že absorbují vodu svými kořeny. Tato voda je pak transportována od kořenů přes kmen a větve do listů. Kořeny našich stromů sahají do různých vzdáleností a hloubek do země.

Zde rozlišujeme kořeny mělké, kořeny hluboké a kořeny srdce. Kořenový systém mělké kořeny je, jak název napovídá, distribuován velmi mělce pod zemským povrchem. Absorpce vody tedy probíhá především prostřednictvím povrchové vody, která prosakuje zemí.
Kořeny hluboký zakořeňovač jsou velmi hluboko v zemi. Voda je absorbována hlavně z hlubších oblastí, protože hlavní kořen je unášen směrem k podzemní vodě.
srdeční kořen střídavě kombinovat obě dovednosti. Kořeny někdy rostou šikmo dolů a zároveň se mohou bočně větvit, a proto absorbovat vodu různými způsoby.

Kořeny stromů - různé typy kořenů

Jak stromy uchovávají vodu?

Podobně jako my lidé, stromy uchovávají vodu v každé buňce. Zásoba vody je v kořenech, v kmeni, ve větvích, v listech a také v plodech. Čím větší je strom a čím více listů, jehličí nebo plodů má, tím více vody dokáže uložit. Když je tato nádrž plná, mohou naše stromy přežít dlouhou dobu bez dodatečného zásobování vodou.

Kvůli dlouhým suchým obdobím v posledních letech jsou však zásoby vody stromů vyčerpány a přirozené zásobování vodou již není možné. Pokud je paměť prázdná, strom přejde do nouzového režimu. Listy zasychají, opadají a celý strom uschne.

Kolik vody potřebuje strom?

Na tuto otázku neexistuje obecná odpověď. Množství vody vždy závisí na velikosti a umístění stromu. Radost má středně velký stromek ve věku kolem 5 až 6 let 150 až 200 litrů vody na jedno zavlažování. To odpovídá asi 2 až 3 plnicím množstvím jedné Zalévací pytel o objemu 75 litrů.

Jak často byste měli zalévat stromy?

Stromy potřebují podporu zejména tehdy, když je po dlouhou dobu velké horko a sucho. Stromům nejlépe pomůžete, když jim něco řeknete dvakrát týdně dopřejte si stromovou koupel. To je pro strom mnohem lepší, než když mu dáváte malé množství vody každý den.
Ideální je, když se stromy zalévají ráno.

Závlaha stromů - přehled různých způsobů závlahy

Můžeme podpořit naše stromy různými možnostmi zavlažování, abychom uhasili jejich žízeň. Neexistuje žádný špatný nebo správný způsob, jak to udělat. Každá kapka vody pomáhá stromům. Existuje však speciální metoda zavlažování, kterou můžete svůj strom obzvláště dobře podepřít.

Zahradní hadice a konev

Zalévejte stromy zahradní hadicí nebo konví

Konve a zahradní hadice jsou klasickým způsobem zalévání stromů. Můžete použít vodu z vodovodu nebo dešťovou vodu zachycenou z dešťového sudu. Pro strom ale znamená zálivka hadicí nebo konví pořádnou záplavu vody najednou. Voda odteče tak rychle, že kořeny ji sotva dostanou šanci vstřebat. Jen si představte, že máte velkou žízeň. Pak vám někdo vylije na hlavu kýbl plný vody. Dokážete ho vypít za tak krátkou dobu tolik, abyste uhasili žízeň?

Se zahradní hadicí nikdy nevíte, kolik vody jste stromku zásobili.

Kapkové zavlažování

Pro správné zalévání stromů doporučujeme kapkovou závlahu. Tím můžete chápat formu dlouhodobého zavlažování. Malé množství vody je rovnoměrně rozváděno ke kořenům malými otvory v zavlažovacích vacích, hadicích nebo trubkách. Tento typ zavlažování je možný jak nad zemí, tak i pod zemí.

Zavlažování jabloní v zemědělském ovocnářství pomocí kapkové závlahy

Výhodou kapkové závlahy je, že kořeny mají dostatek času nasávat vodu a zásobovat tak celý strom. Vždy přitom přesně víte, jakým množstvím vody je váš stromek zásobován, a to zejména díky zalévacímu vaku. Zejména kvůli narůstajícímu suchu by se nemělo plýtvat vodou.

Mnohem více informací o kapkové závlahě najdete v samostatném článku:
"Kapsová závlaha v detailu"

Zavlažování jako způsob zavlažování

Zavlažování lze chápat jako otevřené rozstřikování vody na velkou plochu. Při tomto typu zavlažování lze optimalizovat zásobení půdy vodou tak, aby kořeny byly zásobovány vodou i v období sucha.

Zavlažování jako způsob zavlažování

Jak již bylo řečeno, jakákoliv podpora stromů je užitečná. Při zavlažování však dochází k vysokým ztrátám vody odpařováním, zejména při vysokých teplotách.

V jakém ročním období by se měl strom dodatečně zalévat?

Vlivem probíhajících klimatických změn a s tím souvisejících změn teplot a srážek může suchá fáze nastat vždy, bez ohledu na roční období.

Zalévání stromů v zimě

V zimních měsících jsou stromy v regenerační klidové fázi a většinou nepotřebují žádnou další zálivku. V posledních letech se však ukazuje, že i v zimních měsících je srážek stále méně a že půdní vlhkost v některých regionech v tomto ročním období také nadále klesá a zásoby podzemní vody již nelze doplňovat na dostatečnou úroveň. rozsah. S důsledky pro zásobování stromů vodou na jaře.

Více informací o tom najdete v článku: "Zalévání stromů v zimě"

Zalévání stromů na jaře

Po převážně deštivých měsících lednu a únoru je stále častější, že naše stromy potřebují v březnu a dubnu další vodu. Dostatečný přísun vody je pro stromy mimořádně důležitý zejména na začátku vegetačního období. V této fázi chtějí stromy produkovat výhonky a spoustu listů. A pokud zde nedostanou dostatek vody, růst se okamžitě zpomalí. V závislosti na množství srážek v březnu a dubnu je užitečné nebo dokonce nutné stromy v pravidelných intervalech podpírat.

Zalévání stromů v létě

Letní měsíce červen až srpen jsou měsíce, ve kterých může být nutné pravidelně podpírat strom. Zejména mladé stromy a městské stromy s menšími kořeny než starší a samostatně stojící stromy někdy potřebují naši podporu několikrát týdně.

Více o zalévání městských stromů najdete v samostatném článku:
"Jak správně zalévat a zachránit městské stromy"

Stromy na podzim zalévají

Od září strom obvykle potřebuje oporu pouze v případě, že v předchozích měsících vykazoval známky stresu ze sucha. Jak začíná podzim, stromy pomalu ztrácí listí a připravují se na regeneraci. Ale i zde je stále nutné, aby měly dostatek vody, protože v této fázi ještě produkují druhotné rostlinné látky k odhánění patogenů a škůdců.

Více informací o tom najdete v článku: "Zalévání stromů na podzim"

Naše doporučení pro zavlažování: kapkové zavlažování

Podle názoru naší skupiny odborníků je kapková závlaha nejlepším způsobem, jak stromy optimálně zalévat. Jiné způsoby nalévání jsou vždy dobře míněné a také trochu pomáhají. Přesto se většinou ztrácí příliš mnoho vody nebo se ke kořenům ani nedostane.

Stromy se zalévacími vaky

Loděnice zalévací vak jsou navrženy přesně tak, aby byla voda po kapkách přiváděna ke kořenům. A zároveň díky kapacitě 75 nebo 100 litrů na pytel umožňují zalévat velkým množstvím vody na jedno zavlažování. To znamená, že voda dosáhne tam, kam je potřeba, v množství, které je pro strom příjemné.

Další tipy na zalévání stromů:

Voda a zejména pitná voda je cenným zdrojem, který bychom měli využívat šetrně. Zde je tedy pár tipů na zalévání. Aby se co nejvíce vody, kterou použijeme na zálivku, dostalo ke kořenům a tím i ke stromu.

Zalévejte co nejdříve ráno.

Při zalévání v poledních a odpoledních hodinách se odpaří více vody než v ranních hodinách. A díky čočkovému efektu vodních kapek se mohou další rostliny v oblasti disku stromu a kořenů na povrchu spálit vlivem silnějšího slunečního záření.

Večerní zálivka naopak podporuje napadení rostlin plísněmi a přitahuje slimáky. Obojí má pro strom menší bezprostřední následky. O to více ale pro okolní rostliny.

Je lepší zalévat jednou větší množství než jen pár litrů denně.

Menší množství vody proniká do půdy jen povrchově a většinou nestačí navlhčit celou půdu, aby se voda dostala i ke kořenům. Je proto lepší zalévat méně a na jednu zálivku dávat hodně vody. Optimální je 150 až 200 litrů při 1 až 2 zalévání týdně. Je také důležité, aby se voda uvolňovala pomalu, aby se zabránilo jejímu prosakování skrz kořenovou oblast.

Pravidelně uvolňujte půdu kolem stromu.

Zejména u městských stromů, ale i u stromů v mnoha zahradách je půda kolem stromu často velmi utužená. Díky tomu voda při zalévání často stéká z povrchu a odpařuje se. Nakypřená půda naopak lépe absorbuje vodu, takže ke kořenům se dostane více závlahové vody.

Pokud je to možné, použijte k zalévání technologickou vodu nebo dešťovou vodu.

Na jedné straně stromy a další rostliny na zahradě mají mnohem raději „měkkou“ nízkovápenatou dešťovou vodu než vodu z kohoutku. Na druhou stranu pitná voda se musí upravovat a čistit komplexně. Pokud je to možné, místo pitné vody by se k zalévání měla používat užitková voda nebo dešťová voda shromažďovaná prostřednictvím cisteren, dešťových sudů nebo systémů pro odvádění vody.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel