Hrát

Přečtěte si článek

stromy ve městech? Ano! A hodně z nich! Stromy nejen zkrášlují naše ulice a náměstí, mají také měřitelné účinky na naše zdraví. A také regulují městské mikroklima. S rostoucími letními teplotami bude význam této služby stále narůstat.

Města jsou unikátní systémy, a to i klimaticky. Výzkumy ukazují, že teploty v městských oblastech jsou o několik stupňů vyšší než v okolní krajině. Města jsou z velké části z asfaltu, cihel a cementu. Tato stavební tkanina absorbuje velké množství tepla a akumuluje ho. V noci toto skladování postupně uvolňuje teplo, což vede k vyšším teplotám, zvláště pak.

Lesní vědec Lukáš Denzler popisuje, jak lze pomocí infračervených snímků zviditelnit různé povrchové teploty. Asfaltované povrchy, jako jsou silnice, jsou na přímém slunci až o 40°C teplejší než povrchy pokryté rostlinami. Zelené plochy proto v městských oblastech působí jako klimatické oázy. Například ve stínu stromu je teplota vnímána jen asi o polovinu vyšší než na žhnoucím slunci.

Andrew Roloff, profesor lesní botaniky, píše, že měřitelný teplotní rozdíl mezi parky a zpevněnými plochami může být až 5°C. Vnímaný teplotní rozdíl je výrazně vyšší a může dosáhnout i více než 10°C, protože zvýšená vlhkost pod stromy se ještě více ochladí. Rozdíl mezi zpevněnými plochami a zelení pokrytou stromy je ještě větší, až 15°C.

Stromy poskytují stín a zastíněné plochy se méně zahřívají, protože jsou chráněny před přímým slunečním zářením. Kromě toho stromy vypařují značné množství vody, což vytváří další chladicí efekt. Strom dokáže za slunečného a horkého dne odpařit až 400 litrů vody. A protože voda při odpařování spotřebovává teplo, stromy tímto způsobem ochlazují své okolí.

Je důležité, aby tato chladicí kapacita silně závisela na dodávce vody. Když stromy postrádají vodu, nemohou efektivně vykonávat tento chladicí efekt.

Kromě těchto mikroklimatických regulací stromy také zlepšují vzduch ve městě, což je zvláště důležité s rostoucím teplem. Stromy snižují množství ozónu, oxidů dusíku, oxidu uhelnatého a síry ve vzduchu. 

Vzhledem k vysokým emisím a zvyšujícím se letním teplotám bude i tento regulační vliv stromů nabývat na významu. A nejen to: stromy ve své hmotě vážou oxid uhličitý. Stromy by proto také mohly významně přispět k CO2 Zahrajte si neutrální město budoucnosti.

Rostoucí význam městských stromů v důsledku klimatických změn

Zahradní architekt Stefanie Roesslerová píše, že hlavní výzvou změny klimatu pro městské plánování budou vyšší teploty a extrémní srážky.
Pro Rößlera je městská zeleň důležitou součástí strategií adaptace na klima ve městech, aby bylo možné čelit důsledkům změny klimatu. Městská zeleň reguluje mikroklima v hustě zastavěném, přehřátém městě. Voda může prosakovat do zelených ploch a být zadržena v případě záplav nebo odtékat s malým poškozením. Zadržování a akumulace dešťové vody v zelených plochách může jak stabilizovat vodní bilanci města v suchých obdobích, tak snížit riziko silných dešťů. V důsledku toho městské stromy poskytují důležité regulační služby pro městské mikroklima a městskou vodní bilanci v době klimatických změn.
Z těchto důvodů se drážďanský výzkumník zasazuje o rozšiřování neuzavřených ploch a objemu zeleně, především rozšiřováním populace pouličních stromů.

A teď?

Aby byla naše města chráněna před meteorologickými důsledky změny klimatu, potřebujeme neuzavřené zelené plochy a mnoho městských stromů. Zelené plochy mohou kompenzovat dva nejdůležitější důsledky změny klimatu – vyšší teploty a extrémní srážky. A stromy také pomáhají zpomalit změnu klimatu tím, že absorbují CO2 kravata.  

Horká léta však představují pro stromy našeho města stále větší výzvy. Delší období sucha v kombinaci s vyššími teplotami mohou omezit vitalitu a tím i schopnost městských stromů regulovat klima. Je proto důležité, abychom našim stromům zajistili dobré podmínky.

Viz také text: Rostoucí problémy stromů našeho města

A tady je článek na toto téma stres ze sucha na stromech.

Vliv stromů na městské mikroklima na první pohled

  1. Snížení teploty: Stromy poskytují stín, který pomáhá snižovat povrchové teploty. Odpařování vody přes listy (transpirace) vytváří dodatečný chladicí efekt.
  2. Zlepšení kvality vzduchu: Stromy absorbují znečišťující látky ze vzduchu, včetně oxidu uhličitého, oxidů dusíku a pevných částic. Přispívají tak ke zlepšení kvality ovzduší v městských oblastech.
  3. Snížení škodlivin ve vzduchu: Stromy mohou pomoci snížit hladinu znečišťujících látek ve vzduchu zachycováním částic a rozkladem škodlivých plynů prostřednictvím metabolických procesů.
  4. Regulace vlhkosti: Transpirací vody svými listy stromy zvyšují vlhkost ve svém okolí. To může pomoci vyrovnat suchý vzduch v městských oblastech.
  5. Redukce hluku: Listí stromů působí jako zvuková bariéra a může pomoci snížit hladinu hluku v městském prostředí, zejména podél ulic a v obytných oblastech.
  6. Regulace vody: Stromy hrají důležitou roli při regulaci vodní bilance v městských oblastech. Absorbují dešťovou vodu, snižují povrchový odtok a tím minimalizují riziko povodní.
  7. Zpomalení větru: Stromy mohou pomoci snížit rychlost větru v městských oblastech. To je zvláště důležité v otevřených městských oblastech pro zmírnění nepříjemných větrných podmínek.
  8. Podpora biologické rozmanitosti: Stromy poskytují stanoviště a zdroje potravy pro různé druhy zvířat, včetně ptáků, hmyzu a malých savců. To podporuje biologickou rozmanitost v městských ekosystémech.
  9. Estetická hodnota: Stromy pomáhají zkrášlovat městské prostředí a mají pozitivní vliv na pohodu obyvatel. Zelené, stromy lemované plochy vytvářejí příjemné a atraktivní prostředí.
  10. Propagace outdoorových aktivit: Dobře osázené plochy se stromy zvou k venkovním aktivitám. Parky a zelené plochy nabízejí prostor pro rekreaci, sport a sociální interakci.
  11. Snížení spotřeby energie: Prostřednictvím stínu, který stromy poskytují, mohou pomoci snížit spotřebu energie v městských oblastech snížením potřeby klimatizace a dalších chladicích opatření.

Andrew Hunkeler
Dipl. Sociální a kulturní antropolog se zaměřením na udržitelný a participativní návrh zeleně ve městech. (Více o autorovi). 
Mojí vizí je spojit: lidi a stromy, přírodu a kulturu, obyvatelstvo a městské úřady.
Máte-li jakékoli dotazy, návrhy, zajímavé příběhy nebo vzrušující poznatky k tomuto tématu, neváhejte mi napsat: andreas@baumbad.de. Těším se na vaši zprávu!

0:00
/
Zobrazit přehrávač

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel