Stromy jsou neuvěřitelné přeživší, a proto je najdeme v těch nejrozmanitějších prostředích – po celém světě. Bříza preferuje vlhkou půdu na okraji potoka, kde se jí skvěle daří. Bříza ale umí i tvrdošíjně růst do závratných výšek na rozpadajících se spárách staré zdi. Níže jsou uvedeny některé informace o dřevinách v Německu.

Různé stromy našich německých lesů

Jestli někdo říká výstřely v lese, jsou to stromy. Když se vrátíte do historie, stromy pokryly téměř celé Německo. Německo je jednou z nejvíce zalesněných zemí Evropské unie. S 11,4 miliony hektarů téměř třetinu celkové plochy pokrývají lesy.

Které dřeviny zde ale rostou a kdo lesům dominuje?

Nyní vám přinášíme jednoduchý přehled.

 

Smrk

Dominuje lesům v Německu. a Fichte je velmi nekomplikovaný, nenáročný a rychle rostoucí. Je to nejběžnější dřevina a bedeckt tak kolem 28,2 procenta německé lesní plochy.

Jediný druh pocházející ze střední Evropy je "Norský smrk", který je někdy nesprávně označován jako „Červený smrk“ pro svou šupinatou, červenohnědou kůru.

Smrk ztepilý u nás roste přirozeně, zejména v Bergland před. ona má vysoká spotřeba vody a snáší hodně stínu. V nížinách a v suchých teplých polohách na horách je náchylný zejména na nechvalně známého kůrovce. Možná je to těžké uvěřit, když si myslíte, že stromy jsou vždy silné, ale bouře může zničit čisté smrkové lesy během několika hodin. proč tomu tak je? Protože stromy mají pravdu mělké kořeny a proto prostě nemají šanci proti bouři.

Smrk je jedním z nich rod z čeledi borovicovitých. Existuje až 35 druhů stálezeleného jehličnanu. Pěstování smrků mimo jejich přirozené prostředí může mít také negativní dopad na půdu. Smrk rychle roste a ty Dřevo je všestranné. Jejich poptávka na trhu se dřevem je odpovídajícím způsobem vysoká. Jak se liší smrk od jedle? smrkové šišky visí dolů na větvi, zatímco šišky rostou vzpřímeně.

Máme pro vás několik dalších zajímavých bodů. Smrk byl pro svůj silný vzrůst považován již Římany za symbol naděje. Když někdo zemřel nebo se blížil pohřební obřad, byly na domovní dveře pověšeny smrkové větve. Smrk byl používán ve starověkém Řecku zasvěcena bohu moře Poseidonovi, protože smrkové dřevo se často používalo na stavbu lodí.

 

Borovice

Borovici se více líbí v suchých oblastech, kde je na smrk příliš sucho. Borovice snáší i mrazivé mrazy a je to velmi odolná dřevina, která klade nízké nároky na přísun živin. Kolem 28,2 procenta německé lesní plochy pokrývá borovice.

Na druhou stranu je ovlivněna záplavami (např. podél řek). Stejně jako smrk může mít i borovice negativní dopad na půdu, protože její jehličí může přispívat k okyselování půdy. Borovicové dřevo lze také mnoha způsoby využít jako stavební a průmyslové dřevo.

 

Červený buk

kolo 15 % lesní plochy v Německu jsou obsazeny červeným bukem.

Loděnice buk evropský snáší hodně stínu, takže by přirozeně dominoval mnoha lesům v Německu. Může vyrůst pod jinými dřevinami, jejichž potomci už pak ve stínu buku nenajdou dostatek světla. Buk obecný se cítí jako doma tam, kde není zvlášť vlhko ani zvlášť sucho. I v horách se cítí dobře. Klimatické změny však dostávají buk pod tlak, protože na většině území Německa se otepluje a suší.

 

Dub

Máme dva původní druhy dubů, které dub letní a dub přisedlý. Duby potřebují především světlo. Proto ona, jako mnoho dalších druhy stromů vyžadujících světlo, bude dlouhodobě vytlačován bukem. Najdeme je v přírodě, kde je buk buď příliš vlhký, nebo příliš suchý. Dub je jednou z významných dřevin, protože je domov pro několik stovek druhů hmyzu a proto má také velkou ekologickou hodnotu.

Duby rostou poměrně pomalu a přirozeně rostou především ve smíšených lesích, například spolu s dalšími dřevinami, jako je habr, lípa, javor, bříza a borovice.

 

modřín

Je pouze jeden evropský jehličnan, který v zimě ztrácí jehličí. Modřín se ve skutečnosti vyskytuje pouze v horách. Od modřínu ale rychle roste a ty Dřevo je vysoce ceněno jako stavební a nábytkové dřevo vyskytuje se také v mnoha hospodářských lesích v Německu. Mezi jehličnany má nejtvrdší a nejtěžší dřevo. Modřín jako náročná světlá dřevina musí dostat pravidelný prostor k růstu. Jinak by byl přirozeně vytlačen jinými dřevinami odolnými vůči stínu. Jakou půdu má modřín rád? na čerstvá až středně čerstvá, dobře provzdušněná půda cítí se dobře.

 

Stříbrná jedle

Stejně jako modřín je jedle ve skutečnosti strom horských oblastech přednostně. Jedle bělokorá byla v minulých staletích velmi hojně využívána a téměř nebyla znovu vysazována. Přidaly se k ní i škodliviny z kouře. Dřevařský průmysl je tedy zaměřen spíše na smrk.

Jedle bělokorá má velký potenciál stavebnictví a stavebnictví, jelikož jeho dřevo nemá žádné pryskyřičné žíly a je tedy výrazně odolnější než dřevo smrkové. Ale známé Mokré jádro ve dřevě velmi ztěžuje sušení.

Jedle je jedna stínící druhy stromů, takže se ve smíšených lesích cítí jako doma. Svou existencí zvyšuje strukturální diverzitu v lesích a může tak růst i pod dominantními dřevinami a pomáhat utvářet pozdější les. V ideálním případě by člověk měl dobrá zásoba vody v zemi třeba dát, i když jedle bělokorá snáší mnohem větší sucho než smrk. Jedle je důležitým hráčem, pokud jde o změnu klimatu. Kvůli ní silné a hluboké kořeny a větší odolnost vůči suchu a teplotám je považována za důležitou dřevinu pro adaptaci na změnu klimatu.

 

Nejběžnějšími stromy jsou smrk, borovice, měděný buk a dub

Na základě celkové dřevěné podlahové plochy v Německu 11.4 milionů hektarů

 lesní dřeviny Procento celkové plochy dřevěné podlahy plocha v hektarech
Fichte 25,38% 2.763.219
Kiefer 22,31% 2.429.623
buk evropský 15,43% 1.680.072
Eiche 10,38% 1.129.706
modřín 2,82% 307.050
jedle stříbrná 1,68% 182.757

Zdroj: Národní inventarizace lesů

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel