Hrát

Přečtěte si článek

Co mají společného města jako Cáchy, Berlín, Bonn, Frankfurt nad Mohanem, Karlsruhe, Kolín nad Rýnem, Lipsko, Mannheim, Norimberk a Výmar?

všichni máte stromové sponzorství.

Formy těchto stromových sponzoringů jsou různé: některá města mají sponzorské dary, jiná zavlažování, další sponzorství stromových disků. A některá města mají všechny tvary zároveň.
Hlavním důvodem tohoto trendu je zvyšující se potřeba zálivky městských stromů. Kvůli delším suchým obdobím a vyšším průměrným teplotám potřebují městské stromy stále více zalévání (viz text: Rostoucí problémy s městskými stromy). Ano: Městské stromy mohou zastínit naše města a ochlazovat je odpařováním, ale samy velmi trpí změnou klimatu. Zdravé městské stromy jsou pro městské mikroklima centrální, ale k tomu musí být zdravé a mít dostatek vody.

Kromě zvyšující se potřeby zalévání roste mezi obyvateli také ekologické povědomí: stále více lidí chce své okolí učinit ekologičtějším, krásnějším a udržitelnějším.
A zároveň musí většina měst a obcí najít způsob, jak uspokojit zvyšující se potřebu zalévání bez dalších finančních prostředků. 

Bavorský Federace ochrany přírody píše:
„Vzhledem k napjaté finanční situaci v mnoha městech však řada městských zahradnictví může zajistit pouze základní péči o namáhané uliční stromy. Městské stromy a zejména stromy na ulicích jsou proto závislé na dodatečné péči a pozornosti ze strany angažovaných obyvatel.“

A tady přichází na řadu sponzoři stromů: Darují nové stromy a starají se o stávající stromy na prahu. A města tento dobrovolný závazek stále více podporují.

Berlín si například vytvořil vlastní webovou stránku a zmapoval všechny stromy ve městě. Na webové stránce https://www.giessdenkiez.de/ Občané se mohou informovat o náročnosti jednotlivých stromů na vodu a označit, které stromy již zalévali.

Berlín Friedrichshain-Kreuzberg s podporou baumbad dal zalévací vaky Baumpat:innen, aby mohly zvláště efektivně zalévat stromy ve svém okolí. Proč obzvlášť efektivní? Sáčky se rychle plní, vodu lze měřit a poté pomalu stéká do země. Sponzoři tak mají snazší přehled o tom, kolik vody stromům dávají, podle potřeb či doporučení městských firem. A strom může lépe absorbovat vodu. 

Mimochodem Thomas Hoppe také doporučuje Vedoucí stromových školek Späth'schen v zalévacím vaku Berlin Tree. A doporučuje je i v souvislosti s castingovými sponzory.


Celé video najdete od Thomase Hoppeho zde:

Správné odlévání

Jak popisuje Thomas Hoppe, je důležité stromy zalévat méně často, ale 150-200 litry vody na jednu zálivku. K tomu jsou ideální zalévací vaky baumbad. Každý obsahuje 75 nebo 100 litrů a lze je vzájemně kombinovat. Dva pytle dávají 150 nebo 200 litrů na nalití. 

Motivace pro sponzoring stromů

Mnoho lidí má rostoucí ekologické povědomí. Vidíte naléhavé globální problémy a chcete pracovat pro udržitelnější svět. Jako sponzor stromu mnozí vidí příležitost zapojit se v nejbližším okolí a smysluplně přispět společnosti. Ale jsou i jiné důvody.

Geografka Miriam Gruberová má jeden ve vědeckém časopise Springer Studovat publikoval o zeleném sponzorství v Bonnu. O motivaci sponzorů stromu píše:
"Většina kmotrů dává Sau na první místo."berkčasu a estetiky. Několik se začalo angažovat kvůli hněvu nad neustálými troskami v jámách stromů v jejich sousedství. Kromě toho je důležité, aby si zúčastnění mohli utvářet své prostředí podle svých osobních představ, jak popisuje jedna kmotra: „Chci, aby tam, kde žiji, bylo hezky“. Několik dotázaných také uvádí jako důvod sponzorství radost ze zahradničení, zvláště pokud sami zahradu nemají.“

Gruber píše, že sponzorství stromů by také zlepšilo komunikaci a pocit odpovědnosti v sousedství. Na sponzory by se obrátili lidé, kteří by je jinak na ulici nikdy neoslovili. A zároveň se zvyšuje inhibiční práh pro vyhazování odpadků a vandalismus, když se záhony evidentně starají soukromě.

výhody pro města

Tak na co čekáš? Sponzorství stromů má výhody nejen pro sponzory, ale i pro města.

Miriam Gruber ve své studii píše: „Paralelně s těmito iniciativami vycházejícími z občanské společnosti, politika a správa rozpoznaly potenciál, který angažovaní občané představují pro zachování městské zeleně, zejména v dobách vysoce zadlužených měst a odpovídajících omezených městských zdrojů.“
Uvádí dva další důvody, proč se město Bonn ucházelo o zelené sponzorské dary: Na jedné straně je důležité, aby vedení města akceptovalo občanskou angažovanost. Zaměstnanci vedení města v tom naopak vidí příležitost k podpoře ztotožnění se s městskou zelení.

Podporujeme stromové záchranáře

Máte zájem o sponzoring stromů? Podporujeme města, komunity a soukromé osoby, které chtějí pracovat na ochraně našich stromů. Rádi vás podpoříme našimi zkušenostmi a naší sítí. Vyvinuli jsme vlastní servisní program pro sponzoring stromů, o které bychom se s vámi rádi podělili!

Andrew Hunkeler
Dipl. Sociální a kulturní antropolog se zaměřením na udržitelný a participativní návrh zeleně ve městech. (Více o autorovi). 
Mojí vizí je spojit: lidi a stromy, přírodu a kulturu, obyvatelstvo a městské úřady.
Máte-li jakékoli dotazy, návrhy, zajímavé příběhy nebo vzrušující poznatky k tomuto tématu, neváhejte mi napsat: andreas@baumbad.de. Těším se na vaši zprávu! 

 

0:00
/
Zobrazit přehrávač

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel