Hrát

Přečtěte si článek

Andernach je město s 30 000 obyvateli a leží na Rýně.
Co je na Andernachu tak zvláštního?

Lutz Kosack, krajinný plánovač městské správy Andernach, popisuje v jednom Článek jeho město takto:
"Kromě rajčat pěstujeme saláty, mangold, fazole a bylinky. A na starých městských hradbách rostou kaki, banány a hrozny. Místo "vstup zakázán" říkáme v Andernachu: "sbírat je povoleno". A to vše v bio kvalitě."
Zahrady ve městech nejsou nic neobvyklého. Veřejné zahrady, které správa města sama vytváří, ano.

Kosack píše: „Hlavní důraz je kladen na veřejné zelené plochy. Kromě atraktivního řešení městské zeleně by tyto měly plnit i ekologickou, ekonomickou a estetickou funkci ve smyslu multifunkčnosti. V konceptu „jedlého města“ to platí jako „středem života znovu s „jídlo“ znamená aby to bylo hmatatelné."

Cílem bylo také kreativněji navrhnout veřejné zelené plochy s ohledem na obtížnou situaci domácností a podpořit městskou biodiverzitu.

Jak to do sebe zapadá? Vytvářet přidanou hodnotu pro obyvatele a zároveň šetřit peníze?

uznání a podporu ze strany obyvatel

Kosack píše, že oblasti spravuje Perspektive gGmbH, místní dlouhodobě nezaměstnaná zaměstnanecká a kvalifikační společnost. Stále více je však cílem zapojit občany do převzetí odpovědnosti. Na základě občanské angažovanosti se mohou do údržby některých ploch zapojit například i kluby, senioři a školáci.

Na začátku byly záměrně vybrány tzv. urbanisticky problémové oblasti: místa, která měla nízkou kvalitu pobytu a navíc znamenala mnoho práce pro obecní stavební depo.
Tyto problémové místnosti se pak u obyvatelstva stávaly stále oblíbenějšími.

Kosack píše: «Postupem času rostlo uznání projektu a oblasti se rozšiřovaly. Byl zaveden samoregulační systém sklizně. V oblastech probíhaly diskuse, vyměňovaly se recepty – ze zeleninových oblastí se stala místa setkávání lidí všech věkových kategorií a kultur.“

Jedlé parky pro města budoucnosti?

Co kdyby v mnoha městech byly malé jedlé rostliny? Například tree commons? Místa, kde se lidé mohou setkávat, sklízet ovoce, bobule nebo ořechy a vyměňovat si nápady? Místa, kde se mladí lidé mohou znovu sžít s přírodou a naším jídlem? Takové porosty stromů by nás mohly spojit s naší historií, s časy, kdy zahrady a stromy významně přispívaly k výživě. A kdo ví: Možná význam místních potravin opět vzroste, pak by bylo dobré, kdyby už v našich osadách bylo stromů hodně.

Viz také text na toto téma: Městské stromy budoucnosti.

Pro inspiraci

Zde je další Ted Talk o pravděpodobně prvním jedlém městě vůbec: Jak můžeme jíst naši krajinu. V roce 2008 vznikl tento projekt v Todmordenu pod názvem Neuvěřitelné Jedlé.

Andrew Hunkeler
Dipl. Sociální a kulturní antropolog se zaměřením na udržitelný a participativní návrh zeleně ve městech. (Více o autorovi). 
Mojí vizí je spojit: lidi a stromy, přírodu a kulturu, obyvatelstvo a městské úřady.
Máte-li jakékoli dotazy, návrhy, zajímavé příběhy nebo vzrušující poznatky k tomuto tématu, neváhejte mi napsat: andreas@baumbad.de. Těším se na vaši zprávu!

0:00
/
Zobrazit přehrávač

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel