Hrát

Přečtěte si článek

V posledních letech se zvláště jasně ukázalo, jak je centrální zdraví. Ale i bez ohledu na pandemii je zdraví důležitou otázkou. Ilustruje to také množství knih, filmů a podcastů na téma výživa, cvičení, jóga a meditace. Co je často přehlíženo, je vliv našeho bezprostředního okolí na naše zdraví. Téměř tři čtvrtiny německé populace v současnosti žijí ve městech a trend je stoupající. Co ale přispívá ke zdraví příznivému prostředí v našich městech?

Stromy! Jsou na vrcholu seznamu!

To není překvapivé, ale je stále vzrušující zkoumat to podrobněji. Některé velmi zajímavé a bystré studie se zabývají vlivem městských stromů na zdraví lidí, kteří tam žijí.

Nejprve však několik základních myšlenek o stromech ve městech.

Stromy jako zelené oázy

Stromy mají na mnoho lidí uklidňující účinek. Mohou za to barvy: o zelené se říká, že má vyrovnávací a uklidňující účinek a stromy přinášejí tuto zelenou do srdce města.
Stromy tam jen stojí, zatímco kolem nás bzučí doprava a lidé. 
Stromy ztělesňují jiný časový horizont než naše každodenní problémy a starosti. Stojí tam den za dnem, rok za rokem a vyzařuje z nich důstojný klid.

Stromy se však neustále, téměř neznatelně pomalu, mění, přizpůsobují se ročním obdobím. Stromy nás mohou propojit s přírodními silami, s cykly života, s časem. Stromy jsou samy o sobě malé ekosystémy a poskytují stanoviště pro širokou škálu živočichů, rostlin a hub. Možná vás z větví pozoruje ptáček, možná je strom pokrytý vrstvou mechu nebo břečťanu, možná po kůře lezou nějací brouci. Strom přináší do města klid a život zároveň. 

Christian Morgenstern napsal: «Nic pro mě nepředstavuje svět a život víc než strom. »

A stromy nejsou jen estetické: poskytují stín, snižují hluk a zlepšují kvalitu vzduchu. Andrew Roloff píše, že městské stromy nás chrání před emisemi, zejména snížením ozónu, oxidů dusíku, síry a oxidu uhličitého. Čím dál teplejší letní teploty budou tyto faktory umocňovat, zejména proto, že města jsou obecně tepelnými ráji a vystavují obyvatelstvo citlivé na teplo zdravotním rizikům.

Léčivá síla stromů byla vědecky studována

A nyní k vzrušujícím výsledkům výzkumu o účincích stromů na lidské zdraví:

Eine Studovat, publikované v renomovaném vědeckém časopise Příroda byl publikován, zkoumal toto téma v kanadském Torontu. Vedoucí studie rozdělili městskou oblast na čtvrti a spočítali počet stromů v každé čtvrti. Zároveň zkoumali populaci podle zdravotních kritérií. K tomu provedli vlastní testy a doplnili je daty z Ontario Health Study.

Došli k následujícímu závěru: Deset dalších stromů na městský blok má v průměru stejný dopad na zdraví obyvatel jako zvýšení ročního příjmu o 10.000 XNUMX USD nebo sedm let omlazení.

Studie také ukazuje, že stromy mají největší pozitivní účinek díky svému příspěvku k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky jasně odrážejí, že lidé ve čtvrtích s více nebo většími stromy trpí těmito chorobami měřitelně méně. To je pro Německo mimořádně důležitý faktor, protože kardiovaskulární onemocnění jsou v této zemi příčinou úmrtí číslo 1.

Studie formuluje tezi, že lepší zdraví – zejména ochrana před kardiovaskulárními chorobami – lze přičíst lepší kvalitě ovzduší, větší fyzické aktivitě a redukci stresu.

Jistě: stromy mohou zlepšit kvalitu ovzduší (Zde je náš příspěvek k tématu). Mohou také motivovat lidi k většímu pohybu. Možná jeďte nakupovat na kole, protože ulice je ve stínu a díky starým stromům nabízí zvláštní atmosféru. Už jen z tohoto důvodu stojí za to vysadit v našich městech více stromů. Ale snížit stres, protože žijete v oblasti s více nebo většími stromy? Ano, přesně tak to vypadá!  

Další zajímavost Studovat se objevil v Věda, další renomovaný vědecký časopis. Profesor architektury Roger Ulrich studoval na americké klinice, jak pohled na stromy ovlivňuje rekonvalescenci pacientů. Jedna skupina pacientů měla výhled na stromy, další skupina na zeď domu. Ulrich dochází k závěru, že pacienti s výhledem na stromy museli trávit podstatně méně času v nemocnici, užívali méně léků proti bolesti a méně často trpěli pooperačními komplikacemi.

Pro tento zdraví prospěšný účinek rostlin existuje dokonce termín: Biofilie. Popisuje ve své knize rakouský biolog Clemens Arvay The Biophilia Effect: Healing from the Forest, jak procházky v lese aktivují přirozené zabijácké buňky našeho imunitního systému, a tím zlepšují naše celkové zdraví. Arvay jde dále a popisuje, jak mohou lesní procházky fungovat jako prevence rakoviny a chránit nás před duševními chorobami. Jeho úvahy jsou částečně založeny na výsledcích výzkumu a Japonské studiumŽe Shinrin Yoku - také známý jako Lesní koupání – vědecky prozkoumané. Tito vedoucí studie vysvětlují silné zdravotní aspekty našeho původu jako lidí. Většinu naší historie jsme žili ve světě utvářeném stromy. Kontakt se stromy nás může uvolnit a snížit stres.   

Více stromů přináší více zdraví a tím i kvality života

Ano, stromy jsou důležité pro naše zdraví. Poskytují stín, zlepšují kvalitu vzduchu a snižují hluk. Mohou snížit stres a dalších deset stromů v našem sousedství nás může – v průměru – fyziologicky omladit o sedm let. A protože téměř tři čtvrtiny německé populace v současné době žijí ve městech, je klíčové přivést do našich měst více stromů a stávající stromy chránit.

Chtěli byste více informací o tomto tématu? Zde najdete velmi rozsáhlý literární výzkum z univerzity v Kasselu.

Osobně je pro mě obzvláště důležité spojení mezi stromy, přírodou a lidským zdravím a tento přístup začleňuji do své práce všude, kde je to možné Tělový terapeut.

Andrew Hunkeler
Dipl. Sociální a kulturní antropolog se zaměřením na udržitelný a participativní návrh zeleně ve městech.
Mojí vizí je spojit: lidi a stromy, přírodu a kulturu, obyvatelstvo a městské úřady.
Máte-li jakékoli dotazy, návrhy, zajímavé příběhy nebo vzrušující poznatky k tomuto tématu, neváhejte mi napsat: 
andreas@baumbad.de. Těším se na vaši zprávu!

 

0:00
/
Zobrazit přehrávač

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel