Země nám dává své zdroje, ale my si víc bereme, než ona dává. Proto je nutné, abychom se probudili a pochopili, že musí existovat rovnováha mezi dáváním a braním, aby Den přestřelení neměl žádný raison d'être.

Co je Den překročení Země?

Zdroje nejsou neomezené. I obnovitelné suroviny jsou dostupné jen do té míry, do jaké se mohou regenerovat. Pokud na to nemají vhodný čas, člověk spotřebuje více, než může být znovu zpřístupněno regenerací. S tím je chaos nevyhnutelný. Pod pojmem "Den přestřelení Země" je chápán jako den v roce, kdy lidstvo vyčerpalo všechny přírodní zdroje, které může příroda do roka obnovit a využít. Tento rok je ve znamení Earth Overshoot Day, hovorově také známý jako světový den přestřelení nebo Den přestřelení Země se označuje jako 02. srpen. Když se podíváme na to, jak se tento den s každým dalším rokem posouvá o několik dní dopředu, je jasné, že už nemůžeme pokračovat jako dříve.

Jakým směrem se kritický den posouvá?

Das Globální síť stop, nezisková organizace, zahájila každoroční kalkulaci Světového dne vyčerpání, akce, která nám má připomenout, že v přírodě existuje rovnocenné dávání a přijímání. Každý, kdo toto pravidlo nedodrží a žije si nad poměry, bude muset nést následky. Termín se rok od roku mění. Letos připadá na 02. srpna. V loňském roce byly prostředky vyčerpány 28. července. Pokud se vrátíme o něco dále, uvidíme následující rovnováhu:

  • 2022.–28. července
  • 2021 – 29. července
  • 2020 – 22. srpna
  • 2019 – 29. července
  • 2018 – 1. srpna
  • 2017 – 2. srpna
  • 2016 – 8. srpna
  • 2015 – 13. srpna
  • 2014 – 19. srpna

Trend je jasný a ukazuje, že zdroje, které máme k dispozici, vyčerpáváme každým rokem stále rychleji, aniž bychom museli tvořit patřičné rezervy. Dopady tohoto chování se už nemusí týkat nás, ale určitě našich dětí a vnoučat.

Obrázek od Darkmoon_Art z Pixabay

Jak se vypočítá datum Světového dne přestřelení?

Aby bylo možné přesně určit ke dni, kdy jsou roční zdroje vyčerpány, musí být stanovena biokapacita země. Nejprve se zjišťují výnosy produkčních ploch půdy. Zároveň se počítá, do jaké míry se ekosystém může zbavit odpadu vyprodukovaného lidmi. Výsledná hodnota je porovnána s tzv. ekologickou stopou, která se týká zdrojů, které jsou každý rok potřeba. Ze všech proměnných lze určit den, kdy nároky převyšují skutečnou dostupnost zdrojů.

Overshoot Day jednotlivých zemí v mezinárodním srovnání

Nerovnováha mezi existujícími zdroji a spotřebou nad nimi se poprvé objevila 21.12.1971. prosince XNUMX. Letos datum připadá na 2. srpen. To je o 5 měsíců dříve než před 50 lety. Pojďme se podívat na statistiky, které země stojí v čele tohoto poklesu.

Na americký kontinent Amerika a Kanada patří k předním spotřebitelům, zatímco Mexiko má na konci druhé poloviny roku světový den vyčerpání.

V Evropské země všechna klíčová data jsou před srpnem. Pouze Albánie a Moldavsko mohou ukázat datum po první polovině roku. (Albánie v říjnu, Moldavsko v prosinci).

In Afrika Mauricius a ostrov Réunion jsou na prvním místě, pokud jde o nerovnováhu mezi spotřebou zdrojů a přírodními zdroji.

Tuto statistiku lze ospravedlnit hrubým domácím produktem země – čím nižší je životní úroveň, tím méně se spotřebuje. V Evropě vyčnívá Lucembursko velmi negativně, protože Světový den překročení je v této zemi již v únoru, těsně následovaný Dánskem s uzávěrkou v březnu. To znamená, že jen k uspokojení potřeb Lucemburska by bylo zapotřebí 12 Zemí. Ale to je nad rámec zdravého myšlení. Tato skutečnost je způsobena velkou uhlíkovou stopou. Lucembursko má navíc nejnižší podíl obnovitelných zdrojů v celé Evropě. Dánsko má nejvyšší hustotu automobilů a také produkuje největší množství odpadu na osobu a rok v Evropě.

Existují země bez Dne překročení?

Je jich málo, ale existují – země, které využívají méně nebo tolik zdrojů, kolik jim příroda poskytuje. V Africe je mnoho z těchto zemí subsaharských a v Americe je ekologická rovnováha udržována v Hondurasu, Jamajce a Haiti. V Asii jsou například Afghánistán, Pákistán, Indie, Srí Lanka, Nepál, Bangladéš, Severní Korea a Filipíny v popředí, pokud jde o nalezení rovnováhy mezi dáváním a přijímáním. Protože jde většinou o chudší země, potvrzuje se tvrzení, že nízká spotřeba spotřebuje nejméně zdrojů.

Důvody pro dosažení Dne překročení Země každý rok dříve

  • Nezměněné vysoké emise CO2, které před 150 lety neexistovaly
  • Odlesňování, které umožňuje, aby tam uložený CO2 unikal do atmosféry
  • potravinový odpad
  • objem odpadků

Dá se vztah vrátit do rovnováhy?

Lidé se často mění až tehdy, když to fyzicky bolí nebo to začne existenčně ohrožovat. Je tedy otázkou, kolik lidí se včas probudí a bude čelit nezbytným změnám. Ale co se dá dělat?

Skoncujte s plýtváním jídlem

Třetina všech vyrobených potravin se nevyužije. Pokud by jen polovina zdrojů použitých k tomu zůstala nevyužita, den přestřelení Země by se posunul o dva týdny zpět.

Snížit emise CO2 z dopravy

Dopravní a dopravní cesty způsobují emise CO2. Pokud se podaří tuto částku snížit na polovinu, bylo by také možné posunout Den přestřelení Země o dva týdny a snížit spotřebu zdrojů. K tomu by se lidé museli obejít bez auta, překonat své vzdálenosti pomocí svalové síly a také přemýšlet o alternativách s ohledem na každoroční prázdninové lety.

snížení spotřeby masa

Rostlinná výživa je nejen zdravější pro lidi, ale také pomáhá šetřit zdroje. Pro produkci masa musí být zajištěno obrovské množství pastvin a píce. Pokud by se podařilo snížit spotřebu masa na polovinu, mohly by se ušetřit zdroje na dalších 17 dní.

Ekonomické využívání vody – zalévání šetřící zdroje

Jedním z nejdůležitějších zdrojů pro život nás všech na celém světě je voda. Ne každý má stále přístup k dostatečně čisté trikové vodě. A tato situace pokračuje Změna klimatu posílit. V našich regionech, které se historicky nevyznačují zrovna velkým nedostatkem vody, je vidět, že se voda stává nedostatkovým zdrojem v důsledku narůstajícího nerovnoměrného rozložení srážek v podobě stále delších suchých období a srážek, které se vyskytují více a více. častěji jako silný déšť. Suchá léta posledních let způsobila, že v některých regionech hladiny podzemních vod neustále klesají a již nejsou schopny se dostatečně regenerovat. V některých oblastech byla dokonce tak silná, že v období sucha v některých případech zkolabovala dodávka vody z hlavní sítě. Zároveň potřebujeme stále více vody k zavlažování našich rostlin – včetně našich stromů – v období sucha. Proto jsou stále důležitější způsoby zavlažování našich stromů a rostlin, které šetří vodu. Variantou závlahy, která dokáže ušetřit nejvíce vody, je tzv. kapková závlaha. Pokud chcete podpořit stromy na vaší zahradě nebo městské stromy ve vaší ulici během delšího období sucha a ochránit je před stresem ze sucha, najdete naše pytle na zalévání stromů proto ideální způsob, jak zalévat stromy pomocí kapkové závlahy pro úsporu vody a času.

Zavlažování stromů způsobem šetřícím vodu pomocí kapkové závlahy se zalévacími vaky na stromy

#MoveTheDate

Pozitivní změny mohou také začít na soukromé úrovni vědomějším přemýšlením o našich životech. Musíme skutečně spotřebovávat vše, co se dostane do našeho pole vnímání, nebo není v našem každodenním životě bezpočet způsobů, jak žít lépe v souladu s přírodou? Máme rodiny, děti a vnoučata, kteří budou obývat svět po nás. Pojďme tedy zajistit, aby modrá planeta mohla nadále existovat v hojnosti a kráse.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel