Ovocné stromy si můžeme užít vždy. Krásné květy na jaře, stín v létě a pak konečně přichází čas sklizně. Čerstvé, lahodné ovoce, které si sami trháme ze stromů, nám dodává štěstí a vitamíny.

Co se ale stane s našimi ovocnými stromy v důsledku klimatických změn? Jak moc je to zasáhne a co to pro nás znamená?

Co znamená změna klimatu?

Změnou klimatu rozumíme oteplování nebo ochlazování klimatu. V posledních letech nás zasáhlo zejména globální oteplování. To znamená, že naše průměrná teplota roste dlouhodobě a velmi rychle. Toto téma je denně probíráno v globálních médiích, protože změna klimatu představuje velkou hrozbu pro nás všechny. Zvláště naše stromy jsou těžce postiženy a musí velmi trpět.

Hier findest du weitere Informationen zu Ursachen und Folgen des Klimawandels.

Jak klimatické změny ovlivňují naše stromy?

Změna klimatu s sebou přináší dlouhá období sucha v důsledku globálního oteplování. To znamená, že naše stromy již nejsou dostatečně zásobovány vodou a trpí stresem ze sucha. Stres ze sucha znamená, že listy zasychají, vadnou a jsou předčasně shazovány ze stromu. To vede v dlouhodobém horizontu k velkým úhynům stromů.

Vlny veder a sucha trvají déle a úrovně srážek se mění. Déšť proto padá méně často nebo ve formě silného deště. Tyto záplavy deště však lze jen stěží absorbovat a prosakují pouze suchou zemí. Klesá i hladina spodní vody, takže kořeny obtížně přijímají vodu.

Co znamená změna klimatu konkrétně pro ovocné stromy?

Ovocné stromy také kvůli klimatickým změnám nejsou přírodou dostatečně zásobovány vodou. Extrémní počasí, jako jsou krupobití nebo bouřky, přibývá a může lámat nebo vyvracet ovocné stromy nebo snášet ovoce ze stromů. Klimatická pásma se stále více mění, což má silný dopad na ovocné stromy.

Plody jsou první části, které strom chřadne nebo shazuje, aby se chránil. I v rané fázi může sucho způsobit, že ovocný strom nevytváří květy. To znamená, že k oplodnění včelami nemůže dojít a nedochází k výnosu plodů. Před několika lety výzkumný tým z univerzity ve Würzburgu přesně určil, jak změna klimatu ovlivňuje včely Studovat zkoumal.

Globální oteplování navíc usnadňuje množení škůdců a rychlejší šíření chorob rostlin. To zajišťuje, že výnosy plodin se rok od roku mění.

Ovoce je v konečném důsledku sbírka energie s dodatečnou zásobou vody ve stromech. Pokud má například třešeň příliš mnoho vody, třešně prasknou, což se často stává po silném dešti. Ovocné stromy však mnohem častěji trpí stresem ze sucha. Poté se v plodech rozvine obsah cukru, který je generován sluneční energií. Tento cukr se však v ovoci ukládá pouze tehdy, když je k dispozici dostatek vody. Pokud tomu tak není, může se stát, že ovoce prostě nebude chutnat.

Pokud je váš ovocný strom na zahradě vystaven dlouhotrvajícímu teplu, můžete jej raději krátkodobě rovnoměrně zalít a dopřát mu stromovou koupel. Na druhou stranu v zemědělství je tato rychlá podpora o něco obtížnější, protože sady jsou často velmi velké.

V minulosti bylo dodatečné zavlažování nutné jen výjimečně, protože to bylo obvykle možné provést na velké ploše kropením. Kvůli narůstajícímu nedostatku vody v důsledku klimatických změn se v současné době stále více investuje do zavlažovacích systémů využívajících kapkovou závlahu. Tímto způsobem lze zaručit dlouhodobé zásobování našich ovocných stromů vodou, které šetří zdroje.

 

Proč jsou pro nás ovocné stromy tak cenné jak v soukromí, tak v zemědělství?

Mnoho hobby zahrádkářů vysazuje na svých zahradách ovocné stromy, aby se uživili a v létě si užili stinné místo. To má tu výhodu, že se můžeme sami rozhodnout, jak se o ovocné stromy budeme starat, zda se použije hnojivo atd. Vlastní ovocné stromy nám také šetří peníze, protože ovoce nemusíme kupovat v supermarketu.

Zemědělcům poskytují obživu ovocné stromy. S velkou silou, časem a úsilím se plantáže obdělávají, pečují a ovoce se nakonec prodává. Pokud to již nebude možné, jsou ohroženy živobytí mnoha zemědělců.

Jak vidíte, sucho způsobené klimatickými změnami je pro naše ovocné stromy velkým problémem, takže využijte příležitosti zásobit své vlastní ovocné stromy na zahradě dostatkem vody, protože jsou na vás závislé.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel

Znalosti o stromech jsou tak rozmanité

Náš blog - znalost stromů - stromy a změna klimatu