Městské stromy se staly nedílnou součástí našich měst. Oni jsou zelené plíce městazajišťují naši pohodu a regulují městské klima. Klimatická změna však ovlivňuje zejména městské stromy a stále více jim brání v jejich důležité práci. Proč jsou ale městské stromy tak důležité a jaké jsou ničivé dopady klimatických změn na naše městské klima?

Co znamená změna klimatu?

Změna klimatu znamená dlouhodobé ochlazení nebo oteplení našeho globálního klimatu. V posledních letech jsme byli vážně postiženi globálním oteplováním. Toto oteplování způsobuje, že naše průměrné teploty neustále rostou a dokonce se otepluje atmosféra a oceány.

Změna klimatu posouvá klimatické zóny, zvyšuje riziko lesních požárů a mění výskyt srážek. V důsledku toho přibývá extrémních povětrnostních jevů, jako jsou sucha, bouře, vlny veder a povodně.

Zde najdete další informace o příčinách a důsledcích klimatických změn: „Změna klimatu – největší výzva pro lidstvo“

Co je zvláštního na růstu městských stromů?

Na rozdíl od volně stojících stromů se městské stromy nemohou zpočátku tak dobře šířit kvůli nedostatku místa. Kořeny těchto stromů musí být rozmístěny odlišně kvůli podzemním potrubím, podlahám nebo budovám. Kvůli tomuto omezení tvoří mnohem menší kořeny a hůře absorbují vodu.

V městské půdě většinou není dostatek půdy, aby se voda mohla shromažďovat. To také zabraňuje městským stromům optimálně absorbovat vodu. Někdy se dokonce kvůli různým podlahovým krytinám nedostane ke kořenům vůbec. To znamená, že tyto městské stromy mohou mnohem rychleji zažít stres ze sucha.


Mnoho budov ve městech má také negativní vliv na růst stromů. Stromy stojící přímo na fasádách domů většinou rostou o něco více v opačném směru. To znamená, že existuje nadváha, a proto se tyto městské stromy mohou rychle převrátit, zejména při bouřkách a kvůli jejich již menším kořenům.

Jak změna klimatu konkrétně ovlivňuje naše městské stromy?

Naše vzácné městské stromy nám v létě poskytují stín a zajišťují, že se celé město příliš neohřeje. Produkují také kyslík a filtrují CO2 a další škodliviny z městského ovzduší. Obecně platí, že městské stromy prostě zvyšují celkovou kvalitu života ve městech. Nyní však přichází změna klimatu. Co to znamená pro stromy našeho města?

Městské stromy jsou již velmi znevýhodněny z hlediska svého stanoviště. Nyní musí také tvrdě bojovat s neustále postupující změnou klimatu. Období sucha se v současnosti prodlužují a proto jsou městské stromy stále častěji vystaveny stresu ze sucha. To znamená, že nemají dostatek vody a mohou předčasně shazovat listy. V nejhorším případě to může vést k úhynu stromů.

Dlouhá období sucha a rostoucí teploty také usnadňují množení škůdců. Tito škůdci nebo jiné choroby enormně zkracují životnost městských stromů.

Kromě suchých období se místo běžných srážek často vyskytuje vydatný déšť. Většina těchto velkých mas vody odtéká nad zem nebo se vsakuje do země tak rychle, že kořeny městských stromů nemají možnost vodu absorbovat. Městské stromy jsou také ohroženy extrémními povětrnostními podmínkami, jako jsou bouřky.

To znamená, že může dojít k rozsáhlému odumírání stromů. Městské stromy nám tedy již nemohou dodávat kyslík, škodliviny se z městského ovzduší již nefiltrují a naše zdraví je dlouhodobě ohroženo. Města se stávají čistě betonovými pouštěmi bez svých zelených oáz, které využíváme jako rekreační oblasti.

Jak tomu můžeme zabránit?

Jednoduše, staneme se skutečnými zavlažovacími hrdiny a zachraňujeme stromy! Vždy máte možnost zalévat městské stromy. Nezáleží na tom, zda použijete konev nebo zahradní hadici. Hlavní je, aby voda pronikla až ke kořenům. Můžete se také zkoordinovat se sousedstvím a každý převezme jeden nebo více stromů. Prostřednictvím takovýchto „castingových partnerství“ si stále více lidí uvědomuje, že člověk a příroda spolu žijí a mohou si pomáhat.


Organizované zalévání v sousedství funguje nejlépe se stromovou koupelí. Zde se kolem stromu umístí zavlažovací vaky, které se naplní vodou a po mnoho hodin se po kapkách uvolňují k zemi. To dává kořenům dostatek času na absorbování vody. Protože městské stromy jsou často zakořeněné společně, můžete dokonce podepřít více stromů najednou pomocí stromové koupele. Vzhledem k dlouhé době zálivky je také možné vidět, který strom již dostal vodní lázeň a má plný pytel a které stromy na stromovou koupel s prázdnými vaky ještě čekají.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel