Pouze zdravé stromy mohou zajistit rozmanité a důležité účinky městské zeleně. Zdravé stromy zkrášlují panorámu města, zlepšují ovzduší a dokonce mají pozitivní vliv na naše zdraví. Na druhou stranu nemocné stromy mohou být pro města drahé: obvykle se musí pokácet, než mohou způsobit škodu padající větví. Dobrá vodní bilance je pro stromy zásadní. Vodu potřebují také například k obraně proti škůdcům.

Vzhledem ke stále extrémnějším povětrnostním jevům (sucho nebo povodně) nabývají na významu zelené plochy a městské stromy. A zároveň starší stromy také stále častěji potřebují podporu v suchých dobách. Zároveň s tím, jak je námaha na údržbu větší, nedostává většina měst žádné další prostředky na své hospodaření. Tady může mít smysl castingové sponzorství. I proto, že občané často rádi podpoří přírodu ve svém městě.

Casting sponzoring: Nic nestojí za nic zadarmo?

Závlahové sponzorské dary umožňují zalévat zejména starší stromy. Jak ale mohou města a obyvatelstvo úspěšně spolupracovat? Města také potřebují jistotu, aby Gießpat:innen skutečně vykonávali svou práci.

Zde je užitečné poukázat na dlouhou tradici dobrovolné práce v celém německy mluvícím světě. Nespočet dobrovolných pomocníků a neziskových sdružení přebírá širokou škálu úkolů v celé jazykové oblasti. Na webové stránce z německé dobrovolné práce říká, že v roce 2020 se dobrovolně přihlásilo přes 17 milionů lidí! Rozsah dobrovolné práce je neomezený: jako trenér v klubu, jako učitel jazyků pro žadatele o azyl, jako ekolog, jako trenér první pomoci, jako společník pro starší lidi. Existuje také dobrovolnická práce v civilní ochraně a v organizacích, jako jsou Lékaři bez hranic.

Bezpočet lidí se již dobrovolně hlásí k nejrůznějším účelům.

Co je důležité pro casting sponzorství:

Pro úspěch sponzoringu na zalévání jsou nutné znalosti o zalévání stromů. Sponzoři zalévání by měli vědět, že stromy se zalévají jinak než většina rostlin v domácnosti nebo na zahradě. Sponzoři zalévání se nemohou plně spolehnout na své zkušenosti s jinými rostlinami nebo na svou intuici, i když obojí je dobrý základ.

Na rozdíl od většiny rostlin v našich zahradách mají stromy kořeny hluboko v zemi. Je proto klíčové, aby dostatek vody mohlo prosakovat do hlubších vrstev. Pouze tam - v hlubších vrstvách země - může strom absorbovat vodu. Je proto lepší udělat méně zálivky, ale dát hodně vody na jednu zálivku. Optimální je 150-200 litrů s 1-2 zálivkami týdně. Je také důležité, aby se voda uvolňovala pomalu, aby mohla prosakovat do hlubokých vrstev země. To chce čas a trpělivost.

Existuje několik způsobů, jak efektivně zalévat stromy. Ve spolupráci se závlahovými sponzory jsou vaky na zalévání stromů vhodné zejména pro městské stromy.
Tyto nabízejí následující výhody:

  • Na jedno nalití nasáknete do půdy 75 litrů vody během 6-9 hodin a naplnění pytle zabere jen minuty. Voda má dostatek času prosáknout, i když časová investice je minimální.
  • Pokud ke stromu připojíte dva pytle, můžete na jedno nalití vypustit i 150 nebo 200 litrů vody. To je ideální množství na jeden strom.
  • V důsledku kapkové závlahy vaků se voda vsakuje do země tak pomalu, že půda může veškerou vodu absorbovat. Protože se žádná voda nesmývá, můžete s vodou zároveň šetřit. To je pro Gießpat:innen důležitý faktor, protože často platí za vodu z vlastní kapsy.
  • Zaléváním zavlažovacím pytlem lze dát měřitelné a jasné doporučení pro kmotry zálivky (např. 2x2 pytle týdně). Toto doporučení je užitečné pro mnoho sponzorů zavlažování, protože požadavky stromů na vodu není snadné odhadnout. To také usnadňuje výpočet odlévací síly. 
  • Pacienti se zaléváním vědí, že to znamená, že potřebují relativně málo času na účinné zalévání stromů
  • Sáčky lze navíc potisknout. Tímto způsobem můžete například upozornit ostatní části populace na castingové sponzorství a podpořit jejich přijetí veřejností
  • Vzhledem k tomu, že Gießpat:innen dostanou (nebo vypůjčí) zavlažovací vak, stanou se viditelnými jako Gießpat:innen. Získáte uznání a závazek.

 

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Přes zimu uschovejte zalévací pytle na stromy a zavlažovací kruhy

Pokud na konci zalévací sezóny uložíte své sáčky na zalévání stromů, můžete prodloužit jejich životnost...

Proč se vyplatí používat vaky na zalévání stromů

Počet suchých období a horkých dnů již několik let rapidně stoupá. Zvláště mladí...

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel