Současná změna klimatu je skutečně jednou z největších výzev, kterým lidstvo čelí. Postupuje nebezpečně rychle a dopady na lidi i přírodu jsou stále viditelnější. a celý svět je tím ovlivněn a toto téma je denně probíráno v globálních médiích. Jaké je ale řešení, když o tom všichni mluví, ale následky stále přibývají?

Což znamená přesně Změna klimatu vlastně? Jak a kým je způsobena a jaké jsou ty závažné Následovat? A hlavně: Co znamená změna klimatu pro naše stromykteré nám dávají kyslík, který potřebujeme k životu? Jak můžete podpořit stromy v době klimatických změn?

Zde je vše, co potřebujete vědět o změně klimatu. Toto téma se týká nás všech a opravdu bychom se už neměli dívat jinam.

Co přesně znamená změna klimatu?

Jak se klimatická změna stává oteplování nebo ochlazování klimatu vyznačené na zemi. Jde o dlouhodobou změnu klimatu na celém světě a nejen o denně se měnící počasí. Naše klima se mění po miliony let. Tehdy ještě byla doba ledová. Po době ledové se Země za 4 5 let zahřála asi o 10.000 až XNUMX stupňů.

Příkladem klimatických změn je v současnosti globální oteplování. To znamená, že průměrná teplota na Zemi se zvyšuje a moře i atmosféra se oteplují.

Za posledních 50 let se teplota zvýšila dokonce o 0,13 stupně, což je dvakrát rychleji než za posledních 100 let. Ve srovnání s oteplováním po době ledové představuje náš současný nárůst teploty téměř stejné oteplení za pouhých 100 let. Nezní to moc hrozivě?

Jaké jsou příčiny klimatických změn a kdo je za ně zodpovědný?

Především se naše klima mění v důsledku skleníkový efekt. Bez tohoto přirozeného efektu by naše země zamrzla a život by nebyl možný. Sluneční paprsky, které dopadají na Zemi, jsou odráženy atmosférou (skládající se ze skleníkových plynů, jako jsou vodní pára, oxid uhličitý nebo metan) a většina paprsků je posílána zpět do vesmíru.

Předpokládá se však, že skutečně hrozivé klimatické změny způsobené lidmi (antropogenní změny klimatu) je způsoben. Industrializace je v tom klíčovým faktorem. Zde hraje Spalování fosilních paliv jako je lignit, ropa nebo černé uhlí. Díky tomu se do atmosféry uvolňuje dvojnásobné množství CO2 (oxidu uhličitého) než bez lidského přičinění. Fosilní energie se využívají především k výrobě elektřiny a k pohonu motorových vozidel.

Kromě toho je to také změna klimatu chov zvířat a výroba potravin ovlivnil. Velké množství produkují zejména krávy a ovce metan při trávení jejich krmiva. V konvenčních hnojivech se také používá dusík, který se přeměňuje na oxid dusný (Smějící se plyn) a může se dostat ze země do vzduchu. Mimochodem, většina oxidu dusného v atmosféře pochází z východní Asie a Jižní Ameriky.

Lidé mají bohužel také negativní vliv na klima prostřednictvím odlesňování. Naše stromy přispívají k regulaci klimatu tím, že absorbují CO2.

Jaké jsou důsledky změny klimatu?

Za prvé, skleníkový efekt je zodpovědný za globální oteplování. Opět globální oteplování zvedá hladinu moře, což má za následek ztrátu přirozeného prostředí a vlny uprchlíků prostředek. Způsobuje to i změna klimatu tání ledovců a Posun klimatických pásem a zvyšuje riziko lesní požáry. Mění se i výskyt srážek a extrémní výkyvy počasí sucha přes vlny veder, Bouře nebo povodněmi přibrat Stejně tak můžete parazity a patogeny se díky současnému vývoji klimatu šíří rychleji.

Podle různých klimatických skutečností patří zejména roky 2015 - 2020 v Německu k nejteplejším rokům od začátku pozorování v roce 1880. Průměrné teploty proto celosvětově stále rostou.

Das Cíl 1,5 stupně byl nastaven například tak, aby omezil nárůst globální teploty způsobený umělými skleníkovými efekty na 1,5 stupně. Téměř každá země na světě souhlasila s přijetím různých opatření k dosažení tohoto cíle. Mezivládní panel pro změnu klimatu v roce 2018 dospěl k závěru, že lidské emise CO2 musí výrazně klesnout již před rokem 2030 a dosáhnout nulových emisí do roku 2050. Ale opravdu to zní jako dosažitelný cíl? A co s tím dnes může udělat každý z nás?    

Emise CO2 z továren

Změna klimatu také znamená, že se stále více mění rozložení srážek. To znamená, že často na delší dobu přestává pršet. Často je to jen pár dní hustý déšť, což má zase tu nevýhodu, že množství vody již půda nedokáže absorbovat. Důsledkem toho je zase klesající hladina podzemní vody.

Nesmí se zapomínat ani na politická opatření jako důsledek. Existuje národní vodní plán, pro který by se voda měla používat pouze v případě, že je jí nedostatek nebo když je zastaveno zemědělství kapkové zavlažování přepnuto. V důsledku toho musí každý rok v některých regionech Německa lidi zásobovat vodou hasiči.

Co znamená změna klimatu pro naše stromy a lesy?

Kvůli klimatickým změnám se prodlužují období bez deště, což způsobuje vysychání půdy. V důsledku toho jsou stromy také příliš suché. Pokud je strom příliš suchý, projevuje se to různými příznaky stres ze sucha. Patří sem i oni sami svíjející se, odbarvování a padající listy nebo praskající kůra. To vše souvisí s takzvaným stresem ze sucha.

Stromy také ukládají vlhkost do svých listů. Po vyčerpání zásob však strom předčasně shodí listí, což může vést k odumření stromu.

Zejména v roce 2020 pršelo kvůli klimatickým změnám velmi málo. V mnoha regionech dokonce jen 10 % nebo méně běžných srážek. Pro to, jak vysoká je nakonec hladina podzemní vody, je rozhodující množství srážek na metr čtvereční. Čím méně prší, tím níže hladina klesá. Pak už někdy není možné, aby se kořeny větších a starších stromů dostaly do klesající spodní vody.

Co můžete udělat, abyste pomohli stromům?

V každém případě můžete s vaší aktivní podporou zavlažování zachránit strom, který zažil stres ze sucha a vykazuje první příznaky.

Každá kapka, která se dostane na strom, může být uložena a použita, aby nám poskytla CO2.

Stresu ze sucha na stromech tak lze předejít a vy se prostřednictvím cenných stromů dobrým skutkem postaráte o naše dobré klima.

Je důležité, aby se voda nalévala blízko stromu a měla možnost pomalu vsakovat. Plochu stromového roštu je možné vytvarovat do licího prstence vytlačením zeminy směrem ven a poté vždy po vrch naplnit cca 10 - 20 litry.

Dalším řešením je pytel na zalévání stromů. Tento má kapacitu 75 litrů a vypouští obsah přímo do spodní části oblasti stromového disku. Voda je pak ke kořenům přiváděna rovnoměrně po kapkách asi za 9 hodin. To má tu výhodu, že absorpce vody je podporována dlouhodobě vlhkou půdou.

Strom dostane takříkajíc stromovou koupel, která mu dodává vodu nad rámec doby zálivky. Dali jsme dohromady mnoho tipů na různé metody zavlažování, abychom podpořili stromy a šetřili zdroje, protože voda je také zdrojem, který je ovlivněn změnou klimatu. Zde najdete vše, co ke správnému zalévání stromů potřebujete.

Při běžné zálivce voda často prosakuje tak rychle, že kořeny mohou nasávat jen velmi málo vody.

A víš ty co? Mnoho stromů je zakořeněno pod zemí. Pytel na strom často nejen zalije jeden strom, ale také uhasí žízeň několika stromů.

Pokud se nemůžete aktivně zalévat, existuje také stromové sponzorství.

Jak vidíte, změna klimatu je téma s mnoha charakteristikami, které si ne každý uvědomuje. Trpí tím především příroda a naše vzácné stromy. Ale všichni můžeme společně přispět k ochraně klimatu tím, že dopřejeme našim stromům osvěžující koupel prostřednictvím stromových vaků.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel

Znalosti o stromech jsou tak rozmanité

Náš blog - znalost stromů - stromy a změna klimatu