Naše ovocné stromy to mají se současnou změnou klimatu těžší. Období sucha často trvají dlouho a ovocné stromy již nejsou dostatečně zásobeny vodou. V nejhorším případě to znamená, že se netvoří vůbec žádné květy a tedy ani plody. Proto vám chceme ukázat, jak můžete své ovocné stromy sami zalévat a podporovat je.

Zvláštnosti ovocných stromů

Největším rysem našich ovocných stromů jsou krásné jarní květy a samozřejmě lahodné ovoce, které stromy nesou. Pak také rozlišujeme ovocné stromy hluboko kořenící a mělce kořenící. Mezi mělce kořenící ovocné stromy patří například jabloně, třešně nebo různé ovocné keře jako rybíz, angrešt, ostružiny nebo maliny. Ovocné stromy s mělkými kořeny by měly být zasazeny do volné a ne zhutněné půdy. Také je nejlepší nevysazovat je přímo nad podzemní vodovodní potrubí.
Hluboké zakořeňovače jsou naopak například hrušně, ořešáky nebo kaštany. Ty vyžadují hodně místa na šířku. Umístění přímo před budovu by proto nebylo optimální, protože by mohly být poškozeny rozšiřujícími se kořeny.
Jakou roli hrají ovocné stromy v našem jídelníčku a zdraví?
Ovocné stromy hrají v naší stravě velmi důležitou roli. Bez ovoce by nám chyběl velmi velký zdroj vitamínů. Bez vitamínů dlouhodobě onemocníme. Ovoce může skvěle posloužit jako náhražka sladkostí a ne nadarmo existuje rčení „jablko denně odradí lékaře“. Ovoce nás udržuje zdravé a bdělé a je základem vyvážené stravy v našem každodenním životě.
Stejně jako všechny ostatní stromy jsou i ovocné stromy pro nás lidi významnými dodavateli kyslíku a filtrují škodliviny ze vzduchu, což má kromě výživy pozitivní vliv i na naše zdraví.

Kolik vody potřebují ovocné stromy?

Pokud jde o ovocné stromy, je nutná určitá citlivost. Pokud dostanou příliš mnoho vody, chuť ovoce se může výrazně snížit. Pokud však ovocné stromy nejsou zásobovány dostatkem vody, zažívají stres ze sucha, v horším případě nevykvetou nebo předčasně spadnou plody. Tento stres nakonec vede ke smrti stromu v průběhu času.
Na metr čtvereční plochy pod stromečkem můžete očekávat zhruba 30 litrů vody. To jsou asi 3 plné konve. Pokud předpokládáme plochu asi 4 - 5 metrů čtverečních pod středně velkým ovocným stromem, bude rád, když se vykoupe asi 150 litry vody.

Jak často zalévat ovocné stromy?

Vždy záleží na povětrnostních podmínkách. Pokud budete svůj ovocný strom zalévat dvakrát týdně, bude velmi šťastný. Pokud sucho přetrvává, můžete ovocný strom zalévat asi 2x týdně. Výhonky a květy můžete v rané vegetační fázi po zimě podpořit i 3x týdně vodou. Svěšené listí je známkou toho, že váš strom má velkou žízeň a měli byste strom okamžitě začít koupat. Kolem stromového roštu můžete nahrnout trochu mulče, aby voda lépe držela a půda rychle nevysychala.

Jaké způsoby zavlažování jsou vhodné pro ovocné stromy?

Vzhledem k těžkým dobám klimatických změn je třeba říci, že naše ovocné stromy potřebují k přežití každý druh zavlažování. Existují však různé způsoby zavlažování, které mohou stromům pomoci jinak.
Standardní konev je samozřejmě vždy nejznámějším způsobem zavlažování, hned vedle zahradní hadice. Ovocný strom můžete také zalévat běžnými vědry vody. Ještě užitečnější je dopřát vašemu ovocnému stromu osvěžující stromovou koupel.Pokud ovocný strom zalijete velkým množstvím vody najednou, voda prosákne půdou tak rychle, že ji kořeny nemohou absorbovat. Nebo voda stéká po povrchu a odpařuje se. Vaky na stromy udržují půdu vlhkou po dlouhou dobu a dávají stromu šanci na skutečnou stromovou koupel.
Závlahové systémy, které šetří čas a zdroje, jsou velmi vhodné pro velké sady, protože je obtížné efektivně zavlažovat běžnou zálivkou.

Jaký je optimální způsob zavlažování ovocných stromů?

Optimálním způsobem zálivky ovocných stromů je kapková závlaha. To znamená, že stromy jsou po kapkách delší dobu zalévány a nejsou zaplavovány. Kapková závlaha se osvědčila i v zemědělství pro velké sady, protože se tak voda dostane opravdu ke kořenům.

Zavlažovací vak je nejlepší oporou pro volně stojící ovocné stromy v našich zahradách. Tuto tašku dáte kolem kmene stromu jako bundu a zavřete ji na zip. Pytel se poté naplní až 75 litry vody a během 6 - 9 hodin ji po kapkách uvolňuje k zemi. To dává kořenům dostatek času na absorbování vody.

Ještě více užitečných informací o kapkové závlahě najdete v článku: kapkové zavlažování

Jak je vidět, vlastní ovocné stromy můžete velmi dobře podepřít. Bohužel kvůli různým extrémům počasí, jako je sucho, už příroda není schopna naše stromy zásobovat dostatkem vody. Proto se můžete stát zalévacím hrdinou a pomoci svému stromu nést dokonalé ovoce pro vás.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel