Městské stromy významně přispívají k pohodě občanů ve městech. Utvářejí idylický vzhled měst a zvou k odpočinku. Ale naše městské stromy hrají mnohem větší roli, protože zajišťují dobré klima ve městech. Ale jak dobré bude naše městské klima v budoucnu, pokud stále narůstající klimatické změny brání funkci městských stromů?

Jakou roli hrají městské stromy v našem městském klimatu?

Role městských stromů je velmi všestranná. Na jedné straně regulují teplotu ve městě tím, že poskytují stín. Díky tomu se domy, fasády a ulice příliš nezahřívají. Měření ukazují, že pouliční asfalt se může na letním poledním slunci zahřát až přes 60 stupňů. Ve stínu stromů bylo naopak naměřeno jen asi 30 stupňů.

Městské stromy jsou proto stále důležitější pro naši kvalitu života a zdraví, zejména v době klimatických změn s narůstajícím tepelným stresem. Vlhkost se tvoří a váže zastíněním, které způsobuje ochlazování vzduchu odpařováním.

Městské stromy navíc produkují kyslík a filtrují CO2 a další znečišťující látky z městského vzduchu. Tento proces je zvláště důležitý ve městech kvůli výfukovým plynům automobilů. Stromy ve městě také poskytují ochranu proti hluku a větru a slouží jako zásobárna vody, když prší.

Celková kvalita života ve městech se také zvyšuje díky zeleným plochám a blízkosti parků.

Jak jsou ohrožené městské stromy kvůli jejich nevýhodám souvisejícím s polohou?

Velkým problémem městských stromů je nedostatek místa – na rozdíl od volně stojících stromů. Ve městě je většina podlahové plochy utěsněna různými podlahovými krytinami. Kromě toho existuje mnoho podzemních potrubí, což znamená, že kořeny městských stromů musí být distribuovány zcela jiným způsobem. Kvůli tomuto omezenému prostoru stromy tvoří menší kořeny, a proto hůře absorbují vodu. Půda kolem stromů ve městech je také často silně stlačena, což půdě ještě více ztěžuje vstřebávání vody.

I když voda prosakuje zemí, ve městech není dostatek půdy, aby se voda mohla shromažďovat. To stromům extrémně ztěžuje vstřebávání vody. Někdy se voda dokonce ke kořenům vůbec nedostane.

Další nevýhodou městských stromů jsou budovy. Pokud je strom těsně u fasády domu, automaticky vyroste o něco více do prostoru ulice. To často vytváří nadváhu v jednom směru, což znamená, že strom nemá v bouřce dostatečnou oporu má a může se rychle převrátit.

Naše městské stromy ohrožují i ​​škodliviny v ovzduší, částečně kontaminovaná půda, používání soli v zimě nebo úrazy způsobené stavebními pracemi a nehodami.

Jak ohrožené jsou městské stromy kvůli klimatickým změnám?

Vzhledem k tomu, že městské stromy jsou již znevýhodněny kvůli své poloze, má na ně změna klimatu vážný dopad. Suchá období se prodlužují a prodlužují, což znamená velký stres pro městské stromy, které už je těžké zajistit vodou.

Kromě suchých období se místo běžných dešťových přeháněk vyskytuje vydatný déšť. Vodní masy odtékají po velkých plochách nad zemí a obvykle prosakují do země tak rychle, že kořeny vodu vůbec nemohou absorbovat. Extrémní projevy počasí, jako jsou bouřky, které jsou stále častější, ohrožují i ​​městské stromy a mohou je lámat nebo vyvracet. To zase znamená velké nebezpečí pro obyvatele, budovy, komunikace a způsobuje ekonomické ztráty.

Dlouhá období sucha také zvyšují náchylnost k škůdcům a chorobám, což zkracuje životnost městských stromů. Díky vysokým teplotám se škůdci mohou mnohem lépe šířit.

Další informace o dopadu změny klimatu na městské stromy naleznete v této podrobné zprávě: Co znamená změna klimatu pro stromy v našem městě?

Chcete se stát zachráncem stromů pouhým zaléváním?

Udělali jsme si z ochrany ohrožených stromů věc blízkou. Chtěli byste také pomoci zachránit stromy našeho města? Pak je Gießen obrovským pomocníkem v každém směru. Nezáleží na tom, zda používáte konev, zahradní hadici nebo vědro s vodou: vždy jste zalévací hrdina!

Ještě lepší je, když stromy dopřejete stromové koupeli. Můžete to udělat pomocí zavlažovacích vaků, které kapku po kapce uvolňují vodu ke stromům. To dává kořenům dostatek času na absorbování vody. A víš ty co? Ve městech jsou stromy často zakořeněné společně. V nejlepším případě můžete dokonce pomoci několika stromům pouze jedním zalévacím pytlem.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel