Bez stromů nemůžeme existovat, protože bez stromů a rostlin není čerstvý kyslík. A abychom o tom vytvořili povědomí a zvýšili povědomí o problémech našich stromů a lesů, dnes je to Dovolená pro stromy.

25. duben - Světový den stromůFoto: Fotografie dřeva vytvořil onlyyouqj - www.freepik.com

Co je Arbor Day?

Mezinárodní den stromů byl iniciován 27. listopadu 1951 FAO (Organizace pro výživu a zemědělství) Organizace spojených národů. To doporučilo slavit mezinárodní festival stromů každý rok ve všech členských státech.
Cíl Arbor Day je připomenout co nejvíce lidem, jak cenné jsou stromy pro nás lidi a zdravé životní prostředí.

Od té doby mnoho zemí slaví Den stromů nebo Den výsadby. V Evropě je to obvykle den v březnu nebo dubnu nebo podzimní den. Mezinárodně jsou tyto svátky distribuovány po celý rok.

In Německo Den stromů se slaví jako celostátní festival stromů 25. duben  angažovaný. První německý Den stromů byl 25.04.1952. dubna XNUMX. V tento den tehdejší spolkový prezident prof Dr. Theodor Heuss a spolkový ministr Robert Lehr (předseda Německého svazu ochrany lesů, který tento svátek v Německu inicioval) zasadili v Bonn Hofgarten javor.

 

Kde vznikl Den stromů?

Arbor Day se datuje do roku 1872, kdy americký politik JSMorton požádal vládu Nebrasky o usnesení Arbor Day. V tomto vyzval k zavedení každoročního Dne stromů. Do roku 1892 byla tato rezoluce přijata ve všech státech Spojených států amerických.

 

Co děláš na Den stromů?

Den stromů je tradičně dnem výsadby. To znamená, že v tento akční den byly a budou vysazeny nové stromy.
Například v Nebrasce bylo na první Den stromů vysazeno přes milion stromů. A také v Německu bylo od prvního dne vysazeno mnoho milionů stromů. Podle Německého svazu ochrany lesů se za „normální“ stromové dny vysadí v průměru několik set tisíc stromů.

Den stromů je tradičně dnem výsadby. Ročně se zde v Německu vysadí více než 100.000 XNUMX stromů.Foto: Foto přírody vytvořil freepik - www.freepik.com

Kvůli klimatickým změnám budou výsadby stromů 25.04. ale stále obtížnější a mnoho velkých výsadeb stromů se proto odkládá až na podzim.

Kromě sázecích kampaní pořádá mnoho měst a obcí v tento den stále častěji další akce, jako jsou exkurze, dobrodružné dny nebo lesní procházky, aby naše stromy a lesy byly hmatatelné a aby se zvýšilo povědomí o jejich problémech a potřebách.

 

Jak mohu podniknout kroky a zachránit stromy?

I bez zahrady nebo oblasti, kde si můžete strom zasadit sami, můžete s jedním darování stromu pomáháme sázet stromy a diverzifikovat naše lesy. V Německu působí řada organizací (např https://www.iplantatree.org) nebo mezinárodní (https://a.plant-for-the-planet.org/de/) Vysazujte stromy a spravujte lesy udržitelným způsobem.

Můžete se také stát aktivním sponzorem stromu. Klimatické změny neovlivňují pouze naše lesy, ale všechny stromy, včetně našich městských. Z tohoto důvodu nyní můžete v mnoha městech stromové sponzorství převzít a postarat se o strom ve vlastní ulici. Ale i bez sponzoringu stromů můžete stromy před domem podpořit pravidelným kypřením půdy v oblasti stromového kotouče, aby ji dobře absorbovala, když prší. Nebo je v období sucha pravidelně zalévat.

Pokud máte vlastní zahradu a vysazujete tam stromy a keře, věnujte tomu prosím pozornost stromy a keře přátelské ke včelám zasadit.
Mezi stromy přátelské ke včelám patří vrby, jasan ztepilý, javor ztepilý, robinie, lípa a samozřejmě ovocné stromy. Keřům šetrným ke včelám patří například sněženka zimní, hrušeň měděná, kukuřice, trnka, hloh nebo dřišťál.

A jako poslední tip, pokud ano výrobky ze dřeva koupí, ujistěte se, že oni z udržitelného lesního hospodářství Přijít. Poznáte to podle toho, že mají certifikaci PEFC a FSC.

Existuje mnoho způsobů, jak být aktivní. Pojďme společně zachránit stromy. #treesaver

(zdrojový titulní obrázek: Fotografii stromu vytvořil danmir12 - www.freepik.com)

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel