Hrát

Přečtěte si článek

V kraji, kde jsem vyrůstal, jsou vermicely každý podzim. Vermicelles znamená ve francouzštině „malý červ“ a je to dezert vyrobený z kaštanů. Protože však v našich lesích žádné sladké kaštany nebyly, museli jsme si naše vermicely koupit. 

Když jsem se přestěhoval na jih Německa, první podzim jsme sbírali kaštany a dělali z nich nudle. Tady se to hemží sladkými kaštany. Jeden je přímo před oknem naší kuchyně.

Není to úžasné?

Kaštany čerstvé ze stromu! Co jsme s tím již udělali:
Pečené kaštany s červeným zelím, pečené kaštany se zeleninou pečenou v troubě, kaštanová mouka do müsli. A můj oblíbený: Vermicelles.  

Zde je recept na vaše vlastní vermicely:

Složení:

  • 1 kg kaštanů
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 dl vody,
  • 75 g cukru
  • 1 fazole vanilky

A zde jsou pokyny:

Nožem narýhujte na zakřivenou stranu kaštanů křížek. Vařte ve vroucí vodě 4 až 6 minut. Scedíme a co nejteplejší oloupeme. Slupka se mnohem snadněji odstraňuje, když je ještě horká a vlhká. Pokud je to možné, odstraňte také chlupatou vnitřní kůži. Tato vnitřní slupka se pro svou hořkou chuť do dezertu nehodí.

Oloupané kaštany orestujeme na pánvi s kokosovým olejem.
V hrnci přiveďte k varu cukr, vodu a vanilkový lusk a nechte louhovat.
Vše dáme do mísy a rozmixujeme.

Část zamrazíme a zbytek sníme čerstvý. Tradičně se pasta protlačí lisem a podává se šlehačkou a pusinkami. Naše vermicely často jíme jako blok s vanilkovou zmrzlinou.

Ještě jednodušší: kaštany z trouby

Pokud je to pro vás příliš časově náročné – zde je nejjednodušší kaštanový recept vůbec:

  • sbírat kaštany
  • mytí
  • Nožem nařízněte na zakřivené straně kříž
  • upéct (možná společně se zeleninou v troubě)

Dobrou chuť!

Máte rádi recepty na stromeček? Zde je odkaz na švestkové chutney.

Andrew Hunkeler
Dipl. Sociální a kulturní antropolog se zaměřením na udržitelný a participativní návrh zeleně ve městech. (Více o autorovi). 
Mojí vizí je spojit: lidi a stromy, přírodu a kulturu, obyvatelstvo a městské úřady.
Máte-li jakékoli dotazy, návrhy, zajímavé příběhy nebo vzrušující poznatky k tomuto tématu, neváhejte mi napsat: andreas@baumbad.de. Těším se na vaši zprávu!

0:00
/
Zobrazit přehrávač

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel