Je to prostě špatné. Můžeme sledovat, jak se odumírání lesů šíří stále více. Náš stromy bojují především s velkou žízní nebo s různých škůdců. Doslova věší hlavy. Způsobuje to změna klimatu dlouhá období horka, vážné nedostatek deště nebo špatné přírodní katastrofy. Hlavní obětí jsou naše cenné stromy. Více informací najdete v reportáži „Co znamená změna klimatu pro naše lesy“.

Zde budete vždy informováni o nejdůležitějších zprávách o odumírání lesů.

Kde se vzalo odumírání lesů?

jako odumírání lesa velké škody na lesích uvedené, které se vyskytují velmi extenzivně přibližně od roku 1980. Proto termín odumírání lesa také v XNUMX. letech označen. Umírající stromy uznáváš? bezlisté stromy nebo velké mezery v oblasti koruny, protože listy předčasně opadávají.

V roce 1980 panovaly značné obavy o lesní zásoby, zejména v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Nastala skvělá diskuse kyselý déšť. To znamená, že to byly dešťové přeháňky s nižší hodnotou pH.

Především je znečištění ovzduší zodpovědný za kyselé deště prostřednictvím kyselinotvorných výfukových plynů. V té době dosáhlo znečištění ovzduší v Evropě svého vrcholu. Továrny, teplárny a elektrárny odfoukly své znečišťující nefiltrované do vzduchu. Ten výsledný kyselý déšť vytvořil půdy nebo jezera někdy kyselé jako ocet. Rostliny a zvířata zemřeli a jed byl spojován s odumíráním lesů.

Jaký je dnes důvod probíhajícího odumírání lesů?

Škodliviny z továren jsou nyní z velké části filtrovány a neznečišťují ovzduší tak silně jako dříve. Ale stejně bude Odumírání lesa se nezastavilo. Důvodem je to Změna klimatu, která má drastický dopad na naše stromy a lesy jako celek. Jak asi víte, stromy hrají klíčovou roli v kvalitě našeho života a zdraví. Filtrují škodliviny ze vzduchu, zásobují nás kyslíkem a poskytují důležité životní prostředí.

Ale Změna klimatu zajišťuje, že naše stromy jsou stále méně schopné převzít tuto roli. Byli jsme od mnoha let globální oteplování postižený. Náš průměrná teplota stoupá tak pokračuj a hlavně rychleji.

Změna klimatu znamená, že období bez deště stále delší a delší, což je důvod, proč půda vysychá. V důsledku toho stromy zažívají stres ze sucha a mají velkou žízeň. a Kůra praskne, listy vadnoun a předčasně spadnout. To je přesně, když mluvíme o smrti stromů. z klesá hladina podzemní vody stále dále dolů, aby se k němu kořeny již nedostaly. Pro škůdce je také snazší napadnout stromy, protože teplé a suché teploty jim umožňují lépe se množit.

Kdyby stromy mohly křičet, museli byste si při procházce našimi lesy zacpávat uši. Bohužel to není žádná nadsázka, ale holá realita.

Odumírání lesa - chronologie

Zde najdete aktuální i minulé zprávy o odumírání lesů.

Červenec 2021 – po celém světě hoří lesy

Rekordní vedra a sucho v mnoha částech světa způsobují katastrofální lesní požáry, které jsou stále častější. Les je špatný. Les umírá. Zde je ohlédnutí za tragickými lesními a lesními požáry v rušném červenci 2021:

Der západních Spojených státech je aktuálně zasažen lesními požáry a teplotami kolem 50 stupňů. Mimo jiné ve státech Kalifornie, Arizona a Nevada úřady bojují s požárem hasičskými zásahy. Po extrémně suché zimě začaly lesní požáry na západě země letos nezvykle brzy. Průběžná bilance: Od ledna do července bylo v Kalifornii zničeno plameny o rozloze 574 kilometrů čtverečních. Ve srovnatelném období roku 2020 zasáhly požáry mnohem menší plochu (158 kilometrů čtverečních).

Vedla i extrémní vedra v západní Kanadě k desítkám lesních požárů. Požáry byly primárně vyvolány 12.000 XNUMX blesky, které udeřily během jednoho dne.

Také v Rusko zuří stovky lesních požárů. Na Sibiři už nějakou dobu hoří statisíce hektarů lesních ploch. Rozsáhlé sibiřské lesy jako zásobárny CO2 významně přispívají k boji proti změně klimatu. Celkem už byly letos vypáleny miliony hektarů lesa.

Im Brazilská oblast Amazonie za poslední dva měsíce zuřily tisíce lesních požárů. Jen v červnu došlo k více než 2.000 lesním požárům, což je nejhorší měsíc od roku 2007. Ekologové ze zhoršení situace viní i prezidenta Bolsonara, který je ve funkci od roku 2019. Obviňují ho z upřednostňování nezákonného odlesňování. Amazonský deštný prales má zásadní význam pro ochranu klimatu – je považován za „zelené plíce“ země. Stromy mohou absorbovat a ukládat CO2. Když však shoří, zemřou nebo jsou pokáceny, skleníkový plyn se uvolňuje zpět do atmosféry.

Rekordní vlna veder, že Středomoří Udržování teplot v 50. letech na uzdě způsobilo od konce července tisíce rozsáhlých lesních požárů. Postiženými zeměmi je několik evropských zemí, jako je jižní Itálie, Balkán, Řecko, Bulharsko a pobřežní a prázdninové oblasti západního Turecka.

Co se dělá v Německu na ochranu německých lesů?

Středoněmecké spolkové země se v červenci dohodly na strategii společné lesní politiky, která se přizpůsobuje současné klimatické krizi s cílem učinit německé lesy odolnějšími vůči klimatickým změnám. Strategie spoléhá na více smíšených lesů, přirozenou obnovu, přednostní využívání původních tepelně odolných druhů, více lovu, lepší ochranu před lesními požáry a více mrtvého dřeva a vlhkých biotopů, jako jsou vřesoviště. Při těžbě dřeva by se navíc měla půda více chránit. Další metodou je použití semen z dřevin, které jsou odolnější vůči teplu. Zde lze testy DNA použít k identifikaci exemplářů, které jsou odolnější a zajišťují politický mandát k zalesňování.

Stav lesa červen 2021

Les je na tom špatně, je v neustálém stresu. Po sobě jdoucí roky sucha, dlouhá období veder a bouřek – stále více extrémů počasí. K tomu se přidává zvyšující se znečištění ovzduší a vážní škůdci, jako je kůrovec, který se provrtal kůrou a dřevem stromů. Jen každý pátý strom je zdravý s plnou korunou.

Zdroj: tagesschau.de

Leden až březen 2020 – nejteplejší čtvrtletí za posledních 100 let

Podle německé meteorologické služby budou první tři měsíce roku 2020 nejteplejším čtvrtletím v Evropě za posledních 100 let. Roky 2018 a 2019 už byly příliš suché. Následovala příliš teplá zima a příliš suché jaro. Odborníci odhadují, že do konce roku 2020 zanikne až 400.000 XNUMX hektarů lesa.

Zdroj: zdf.de

2019 – Katastrofa století pro německé lesy – celostátně zničeno asi 110.000 XNUMX hektarů

Sucho, vichřice a kůrovec zabíjejí miliony stromů a ohrožují lesní provoz. Aby se tato škoda nahradila, muselo by být znovu vysazeno asi 300 milionů stromů.

Zdroj: zeit.de

2018 - Silný nárůst nuceného používání dřeva po napadení brouky v důsledku sucha a tepla - Zpráva o trhu s dřevem 2018 BMEL

V roce 2018 těžce zasáhla lesy zejména vedra a sucho. V důsledku toho výrazně vzrostlo nucené používání dřeva. Bouře a napadení brouky také způsobily nárůst těžby dřeva o zhruba 20,7 % oproti předchozímu roku.

Zdroj: bmel.de

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel

Znalosti o stromech jsou tak rozmanité

Náš blog - znalost stromů - stromy a změna klimatu