Za několik let se počet období sucha a horkých dnů dramaticky zvýšil. Trpí tím zejména mladší stromy. Dr Saha od Technologický institut v Karlsruhe (KIT) řekl v rozhovoru s ESCP (Znalostní platforma Earth Systems): "V Karlsruhe, místě, kde dělám výzkum, 30 procent mladých stromků, které byly vysazeny v letech 2014 až 2017, zemřelo v důsledku vlny sucha a veder v roce 2018."

Ztráta 30 procent mladých stromků je obrovská ztráta. I finančně – uvážíme-li, že výsadba stromů často stojí i více než 2.000 eur za strom.
V mnoha městech také hynou značné staré zásoby. Například v Essenu v posledních letech uhynulo 25 procent stávajících stromů. Starší stromy, které se dříve obešly bez zálivky, se proto musí stále častěji zalévat.

Zároveň se zvýšenou potřebou zalévání nemá řada zaměstnanců města a magistrátu automaticky k dispozici více prostředků. Zodpovědní specialisté tak musí udělat více práce se stejným rozpočtem. Z tohoto důvodu je zapotřebí inovace, aby byly splněny zvýšené požadavky.

Zalévací vaky na stromy se vyplatí, protože pomáhají efektivně zalévat stromy. A zároveň můžete ušetřit peníze, čas a vodu.

Zde jsou nejdůležitější důvody pro používání vaků na zalévání stromů

  • Se zavlažovacími vaky voda prosakuje hlouběji do země
    Zalévací vaky na stromy pracují se zásobní kapkovou závlahou. Během několika minut se naplní a po mnoha hodinách uvolňují vodu po kapkách. Protože voda pomalu stéká do půdy, půda jí může absorbovat více. Pokud se voda uvolňuje příliš rychle, velká část odtéká z povrchu, zejména v utužených půdách v sídlech. Teprve když se voda dostane do hlubších vrstev země, mohou ji kořeny stromu absorbovat. Jen tak bude strom účinně zaléván.
  • Se zavlažovacími vaky, bbýt řádně zaléván
    Stromový pytel uvolní 75 až 100 litrů na jednu zálivku. Jedná se o množství vody, které mimo jiné z GALK a Výzkumná společnost pro rozvoj krajiny Krajinářství doporučeno pro mladé stromky. U starších stromů lze také spojit několik vaků k sobě, což znamená, že jedním nalitím lze uvolnit 150 litrů - nebo 200 litrů - vody. Pokud zaléváte stromovými sáčky, můžete se snadno řídit tímto doporučením: naplňte stromový sáček a nechte okapat.
  • Se zavlažovacími vaky voda zůstává na kotouči stromu
    Pokud se voda nalévá hadicí přímo na stromový rošt, část ihned odteče na povrch. Suchá půda je tvrdá a nemůže absorbovat mnoho vody. Výsledkem je, že voda nemůže prosakovat do hlubších vrstev země, kde má strom své jemné kořeny. Kromě toho, že toto zavlažování zabere mnohem více času, zároveň se plýtvá vodou. V některých regionech Německa už voda začíná být vzácná. Prof. Famiglietti hodnotí jménem společnosti NASA a Německé středisko pro letectví a kosmonautiku Data ze satelitů Grace a píší: "Srozumitelně řečeno: Německo za 20 let ztratilo vodu o velikosti Bodamského jezera. To je nepředstavitelné množství vody."

  • Díky zavlažování v pytlích je zavlažování stromů předvídatelné
    Do jednoho pytle se vejde 75 litrů nebo 100 litrů vody. Pokud jsou dva vaky spojeny dohromady, strom dostane 150 litrů nebo 200 litrů vody na jednu zálivku. Na jedné straně je možné přesně změřit, jaké množství vody by měl jednotlivý strom dostat. Současně lze koordinovat i průběhy odlévání. Lze například změřit, kolik stromů lze zalít jedním nákladem vozu.
  • Závlahové vaky jsou vhodné i pro zelené sponzorství
    Dobrovolnictví v sousedství umožňuje zásobovat vodou více stromů. Ideální je kombinace se zavlažovacími vaky: vedení města může vydat doporučení k zalévání. Například dva pytle týdně. A záchranáři stromů získávají z tašek to správné vybavení. Sponzorství stromů a zalévání také zvyšuje identifikaci s městskými zelenými plochami a může plnit vzdělávací funkci pro udržitelný rozvoj. Mimochodem: Tašky doporučujeme nechat potisknout, zejména u sponzorských darů.
  • Dobré zavlažování šetří peníze
    Výsadba mladého stromku stojí spoustu peněz. Pokud strom uhyne a představuje riziko pro bezpečnost silničního provozu, je jeho kácení nákladné. Vyplatí se proto investovat do dobré zálivky, zejména v horkých letních měsících. Tím se zachovají stávající stromy a zabrání se vysokým následným nákladům. Investice do zavlažování z dlouhodobého hlediska ušetří spoustu peněz a času. Zalévací vaky na stromy jsou efektivním a levným způsobem, jak udržitelně zalévat stromy.

Trik pro starší stromy

Starší stromy nemají své jemné kořeny přímo u kmene. Proto se může vyplatit vztyčit stromový pytel ve vnější kořenové oblasti s kůlem a nechat ho tam stékat. 

Hledáte ty správné tašky? Zde najdete nejdůležitější vlastnosti při nákupu vaků na zalévání stromů. 

A tady je jeden Přehled sortimentu stromových koupelí.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Přes zimu uschovejte zalévací pytle na stromy a zavlažovací kruhy

Pokud na konci zalévací sezóny uložíte své sáčky na zalévání stromů, můžete prodloužit jejich životnost...

Proč se vyplatí používat vaky na zalévání stromů

Počet suchých období a horkých dnů již několik let rapidně stoupá. Zvláště mladí...

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel