Změna klimatu je v současnosti jednou z největších výzev, kterým lidstvo čelí. Především se musíme velmi starat o naše lesy. Stromy jsou pro nás totiž zásadní. Filtrují škodlivý CO2 ze vzduchu a zásobují nás kyslíkem. Co se ale stane, když klimatické změny pokračují a my už nemůžeme našim stromům pomoci?

Co přesně znamená změna klimatu?

Změnou klimatu rozumíme ochlazení nebo oteplení zemského klimatu. V současnosti se zabýváme globálním oteplováním. Průměrná teplota Země stále stoupá, což také způsobuje oteplování světových oceánů a atmosféry. Jde tedy o dlouhodobé změny klimatu na celém světě a nejen o počasí, které se mění každý den.

V poště "Změna klimatu – největší výzva pro lidstvo" najdete podrobnější informace o příčinách a důsledcích změny klimatu:

Jaké jsou důsledky změny klimatu konkrétně pro naše lesy?

Změna klimatu mění především výskyt srážek. To znamená vzít to extrémy počasí jako vlny veder nebo sucha na. To následně vede k obrovskému nárůstu rizika lesních požárů. Taky povodněmi durch hustý déšť nebo Bouře vyskytují častěji. Prudké bouřky mohou vyvracet stromy a doslova je vytrhávat z jejich stanoviště.

Navíc se prodlužují období bez deště a půda vysychá. Proto také naše stromy příliš vysychají a dostávají se do tzv stres ze sucha. Strom vykazuje různé příznaky, jako jsou listy, které se kroutí, mění barvu a opadávají. Stromy také ukládají vlhkost do svých listů. Pokud se však toto úložiště vyčerpá, stromy předčasně shazují listí, což v nejhorším případě odumírání stromů může vést.

Kvůli malému dešti dřezy také vodní hladinu vždy hlouběji. V některých případech už pak není ani možné, aby se kořeny starších a větších stromů dostaly do klesající spodní vody. Vedle dlouhá suchá období často se to prostě stává během pár dnů zu hustý déšť. To má tu nevýhodu, že velké množství vody již půda nemůže absorbovat a může zásobovat kořeny stromů. Důsledkem toho je i pokles hladiny podzemní vody.

Už je vidět, že stromy méně listí nosit to nebo mnoho mrtvé větve jsou. V lesích vidíme stále více Mezery ve vrchlíku přes holé stromy.

K čemu jsou naše lesy a co pro nás dělají?

Za prvé, lesy hrají pro nás lidi nesmírně důležitou roli, protože oni poskytují nám kyslík a filtrují CO2 ze vzduchu. Zároveň slouží jako Hlukový a prachový filtr a snížit jiný obsah škodlivin. Tento čistý a ochlazený vzduch se pak posílá zpět například do okolních měst. Proto naše stromy přispívají velkou měrou k Klimaschutz v. Lesy kompenzovat teplotní výkyvy a zvýšit vlhkost.

Les je také úžasné vodní dílo, protože on obchody a filtry pro nás to Voda. Ne nadarmo se většina vodárenských ploch nachází v lese. Houby a mikroorganismy v lesní půdě zajišťují přirozené zpracování. Každopádně tam v lese žádná hnojiva ani pesticidy, které by se mohly nacházet jako zbytky ve vodě.

Lesy nám navíc nabízejí rozmanitost Rekreační oblasti a zeptej se jednoho Stanoviště pro mnoho živočišných a rostlinných druhů připraven. Zdravé lesy také dokážou ochránit údolí před lavinami, sesuvy půdy nebo povodněmi.

Vedle ní ochrana lesy také jednu splňují funkce použití. dřevo je obnovitelná surovina pro dřevozpracující a papírenský průmysl. Pro vlastníky lesů tak dřevo poskytuje základ jejich příjmů a také vytváří pracovní místa. Pro lesnictví je prodej dřeva hlavním zdrojem příjmů. To zase financuje opatření na ochranu a obnovu lesů.

Jak trpí lesy se změnou klimatu a bez ní?

Lesy někdy trpí, když je lesnictví využívá jako zdroj surovin. To by se však nemělo paušalizovat. Ale pokud jsou lesy vymýceny, nemohou se již bránit extrémním povětrnostním podmínkám a morům hmyzu.

Takzvané lesní nebo lesní škůdci může mít velmi negativní vliv na zdraví a růst stromů. Tyto zahrnují hmyzí škůdci, myši oder auch Pilze, virus a bakterie. Nejznámějším škůdcem je asi kůrovec. I jelen a jelen mohou být v jednom příliš vysoká divoká populace se vyvinou v lesní škůdce, když požírají výhonky mladých stromů.

Naše lesy trpí především změnou klimatu

Vezměme ty první Fichte jako příklad. Jen to pokrývá asi čtvrtinu německé lesní plochy. Bohužel je tento strom také absolutním favoritem kůrovec. Zdravý smrk se však tomuto škůdci dokáže bránit tvorbou dostatečného množství pryskyřice.

Tím se zabrání tomu, aby se kůrovec dostal pod kůru. To už bohužel vyschlý smrk nedokáže a je zcela vydán napospas kůrovci. Podle mírné klima mohou Škůdci navíc množit mnohem lépe. Je tedy možné, že v místech, kde kdysi stávaly smrky, budou někdy obrovská prostranství.

Loděnice Eichen na druhou stranu se obvykle dají rozlišit podle jejich hluboké kořeny dobrá ochrana proti stresu ze sucha. Pokud ale déšť zůstane pryč delší dobu, ani tyto hluboké kořeny už vodu nedostanou. rostou duby zvláště rychle na jařekdyž je půda normálně ještě vlhká. Jestli jaro jako v posledních letech velmi suchý to znamená, že růst nových stromů trpí. Také škůdce dubu, dubová můra procesní, se může šířit rychleji kvůli mírným teplotám v zimě a jíst koruny stromů.

V zásadě se to dá říct Škůdci se v důsledku klimatických změn šíří mnohem snadněji a stromy v důsledku toho umírají. Ale to taky nedostatek vody ztěžuje to lesům. Nyní je tu otázka: Jak lze zavlažovat celý les? Nově vysazené stromy mohou být přístupné pomocí zavlažovacího vozíku. Do mnoha oblastí se ale vůbec nedostanete. Co se tedy stane, když klimatické změny budou pokračovat a většině stromů už nemůžeme pomoci?

Jaké důsledky má změna klimatu pro naše stromy a pro nás?

Pokud stromy už ne dostatečný zásobován vodou nebo napadena hmyzem stát se, šíří se odumírání velkého stromu a už nám nemohou dodat kyslík. Škodliviny ve vzduchu se také již nečistí, budeme je vdechovat více a dlouhodobě ohrožovat naše zdraví. Kvůli umírajícím lesům je to nakonec i pro nás žádné další rekreační oblasti pro volnočasové aktivity. Taky svět zvířat se stává stanovištěm v lesích vzal.

Loděnice výroba pitné vody bude také obtížný a dražší, protože zejména lesní půda velkou měrou přispívá k čisté vodě. Zdražují také všechny produkty papírenského a dřevařského průmyslu. Lesy se musí připravovat s velkými náklady a pokud je dříví najednou nedostatek, ceny také enormně stoupnou.

Takže vidíte, jak ničivý dopad má změna klimatu na naše životně důležité lesy. Každý strom v přírodě je vzácný. Proto můžeme a musíme zasáhnout jako skuteční hrdinové zalévání a zachraňovat stromy.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel

Znalosti o stromech jsou tak rozmanité

Náš blog - znalost stromů - stromy a změna klimatu