Hrát

Přečtěte si článek

Stromy jsou skutečně zeleným zázrakem a velmi fascinujícími tvory přírody. Tvoří kyslík, který potřebujeme k životu, filtrují prach a částice ze vzduchu a ochlazují Zemi. Přírodní zázraky také poskytují potravu, stanoviště a úkryt, zastavují dezertifikaci a regulují srážky.

Není to úžasné? V našem "Wood-Wide-Web" nyní můžete zjistit vše, co jste vždy chtěli vědět o stromech.

Jak stromy absorbují vodu?

Stromy pijí tak, že vstřebávají vodu svými kořeny. Kořeny mohou sahat do různých vzdáleností a hloubek pod zemí. U nových výsadeb mají kořeny zpočátku volnou plochu. U starších stromů lze zakořenění jen stěží vysledovat. Voda z půdy je pak transportována z kořenů do listů.

Pokud jde o kořeny, rozlišuje se mezi hluboce zakořeněnými, srdečními a mělkými. Kořeny hluboce zakořeněných rostlin jsou, jak název napovídá, velmi hluboko zakořeněny v půdě. Hlavní kořen pak směřuje k podzemní vodě a absorbuje vodu převážně z hlubších oblastí.

Mělké kořeny zase tvoří mělčí kořenový systém. Absorbují především povrchovou vodu, která prosakuje zemí.

Jak stromy uchovávají vodu?

Stejně jako lidé, stromy uchovávají vodu v každé buňce. Stromy uchovávají zásoby vody ve větvích, kůře, kořenech, kmeni nebo v listech a plodech. Pokud je toto úložiště plné, mohou přežít dlouhou dobu bez dalšího zásobování vodou.

Pokud má strom uloženo jen malé množství vody, ovlivňuje to celý strom. Přejde takříkajíc do nouzového režimu a listy usychají, dokud je poté neodhodí. Pro strom to znamená „stres ze sucha“ a už se necítí dobře.

Kolik vody uchovávají stromy?

Bohužel nelze konkrétně říci, kolik vody stromy ukládají. Čím větší je strom a čím více listů nebo jehličí má, tím více vody dokáže uložit. Stejně jako lidé se stromy skládají z určitého množství vody.

Jak často byste měli zalévat strom?

Jak často ty zalévat strom měl, vždy záleží na počasí. Čím je sušší, tím více si strom užívá vody. Ideální je podepírat stromy v suchých fázích. Předpověď počasí často naznačuje blížící se období sucha.

Pokud není příliš sucho, můžete strom zalévat zhruba každé dva týdny. Jakmile nastane období sucha, doporučujeme zalévat 1-2x týdně velkým množstvím (75-150 litrů). Pokud jste svůj stromek zasadili relativně nedávno, je třeba jej pravidelně zalévat, protože ještě nemá vyvinuté velké kořeny, které by absorbovaly vodu.

Tak poznáte, že je potřeba strom zalévat.

To, že má váš strom žízeň, poznáte podle toho, že listy opadávají nebo jsou opadlé. Suché listy jsou známkou stresu ze sucha.

V zásadě platí, že všechny stromy s kmeny natřenými bílou barvou by se měly zalévat častěji. Bílá barva znamená, že strom byl nově zasazen. Hodně vody vyžadují zejména nově vysazené stromy. V mnoha městech se říká, že každý, kdo vidí strom s bílým kmenem, může strom zalévat. Pokud je již kolem kmene vak na strom, lze jej jednoduše naplnit vodou. I vy můžete stromku kdykoli pomoci, aby vydržel dlouho zelený a šťastný.

Proč jsou mladé stromky natřeny bílou barvou?

Bílá barva na mladých stromech je vrstva vápna. Tento nátěr chrání strom před prasklinami v kůře. Takové trhliny jsou často vyvolány silnými teplotními výkyvy. Děje se tak proto, že přes den je často velmi horko a v noci teplota prudce klesá.

Bílá limetková barva také odráží sluneční paprsky. V zimě bývá stinná strana stromů často téměř zmrzlá. Za slunečných dnů se však strana kmene přivrácená ke slunci zahřívá a rozšiřuje. Pro kmen stromu jsou to enormní namáhání teplem a chladem a kůra může prasknout. Bílá barva chrání před sluncem a teplem.

Vápenný nátěr také chrání před škůdci, mechy a lišejníky. Bílá barva navíc díky antibakteriálnímu účinku pomáhá předcházet tak rychlému šíření případných (plísňových) onemocnění. Natřené stromy také raší o něco později na jaře, aby se snížil pozdní mráz, který poškozuje květy.

Pro jaké stromy jsou vhodné zavlažovací vaky?

Vaky na stromky jsou vhodné pro nově vysazené i stávající stromy. Z podpory zavlažovacích vaků mají radost především stromy se stresem ze sucha.

Často slýcháme následující větu: „Ale můj strom je příliš velký a kmen je příliš silný. Pomáhá vůbec zavlažovací pytel?“ Na tuto otázku odpovídáme rázným ano. Každá kapka vody podepře váš strom, aby mohl vodu znovu ukládat.

V zásadě jsou velké stromy přirozeně navrženy tak, aby přežily bez dodatečného zavlažování. To už dnes bohužel kvůli klimatickým změnám neplatí a potřebují i ​​doplňkovou závlahu, zejména na začátku vegetační fáze a v suchých obdobích. 

4 největší mylné představy o stromech

Samozřejmě by nemělo chybět pár zajímavostí. Jako milovník stromů jste pravděpodobně slyšeli o následujících mýtech o stromech:

"Stromy nesou ovoce zvláště když se blíží krutá zima"
Můžeme vám jen říct, že bohužel žádný strom nevidí do budoucnosti a předpovídá počasí. Mnoho plodů má spíše ten důvod, že strom loni na podzim vykvetl a unikl pozdnímu mrazu.

"Během bouřky byste měli dát přednost dubům a hledat buky"
Ve skutečnosti je blesku úplně jedno, do kterého stromu udeří. Pokud vás v přírodě překvapí bouřka, vyhněte se blízkosti stromů.

"Každý kus dřeva plave ve vodě"
Není to tak úplně pravda, protože ne všechno dřevo plave ve vodě. Výjimkou je brazilský železník. Toto dřevo je považováno za zvláštní vlastnost a okamžitě se ponoří do vody.

"Dub se skládá z nejtvrdšího původního dřeva"
Dubové dřevo je sice velmi odolné vůči povětrnostním vlivům, ale pevností v tlaku nemůže konkurovat dřevu habru.

 

Nyní byly zodpovězeny některé z vašich otázek o stromech. Jsme velmi rádi, pokud jsme vám tímto článkem mohli poskytnout přehled. Stromy jsou naším zázrakem přírody. Pojďme je společně chránit a poskytnout jim přesně takovou podporu, jakou potřebují.

0:00
/
Zobrazit přehrávač

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel