Naše města potřebují více stromů. To je čím dál tím zjevnější. Proto už existuje řada měst, která stromy svým občanům rozdávají.

Když města rozdávají stromy občanům, má to řadu výhod: stromy jsou na soukromém pozemku a je o ně také soukromě pečováno. Městům to může ušetřit mnoho úsilí. A ještě důležitější: V mnoha městech jsou již veřejná náměstí a ulice osázené stromy – nebo nevhodné pro výsadbu stromů. Najít nová místa pro stromy je v mnoha městech stále obtížnější.

A i když jsou stromy na soukromých stránkách, široká veřejnost může těžit z těch důležitých pozitivní účinky těžit ze stromů. Poptávka ze strany občanů je často velmi vysoká: Mnoho lidí chce, aby jejich životní prostředí bylo ekologičtější, krásnější a udržitelnější.

Město tedy stromy rozdá a občané si je vysadí na své zahradě. Zní to jako skvělý nápad. Přesto je třeba zvážit několik věcí.

Výzva městského ekosystému

Známý německý dendrolog Andreas Roloff píše, že stromy ve městech mají v průměru jen 25 % délky života svých protějšků v lesích.

Zde jsou nejdůležitější stresové faktory pro stromy ve městech:

  • Půdy jsou často utužené nebo dokonce utěsněné. Stromy proto nemohou ideálně rozvíjet svou kořenovou oblast.
  • Ve městech je teplota vyšší než na venkově.
  • Ve městech jsou stromy vystaveny většímu znečištění.
  • Některé pouliční stromy jsou zatížené silniční solí.
  • V lesích se stromy mohou navzájem chránit před horkem a větrem. Existuje dokonce Studieukazují, že některé stromy v lesích se navzájem podporují vodou a živinami. Stromy ve městech naopak často stojí samy a jsou více závislé samy na sobě.
  • Více informací na téma "Zvyšující se problémy městských stromů" naleznete také v tomto Článek.

Hobby zahradníkům často chybí znalosti

V kampaních na dárcovství stromů je důležité, aby těmito stresory trpěly zejména mladé stromky. V prvních několika letech na novém místě jsou stromy obzvláště citlivé na sucho. a Garden Office Manager konference GALK píše v ní poziční papír pro zavlažování stromů, že mladé stromky utrpí ztrátu kořenů při mýcení ve školce, což omezuje schopnost mladého stromku absorbovat vodu. GALK píše, že zejména mladé stromky musí být dostatečně zásobeny vodou od dubna do konce srpna.

Podmínky na novém místě mohou zanechat stopy na stromě po mnoho let. Je důležité, že pouze zdravé a dobře vyvinuté stromy mohou poskytnout mnoho pozitivních výhod.

Pouliční a parkové stromy obvykle vysazují a starají se o ně profesionální zahradníci. Pokud město rozdá stromky soukromníkům, starají se o ně a vysazují je hobby zahrádkáři. Mnoho z těchto občanů má málo zkušeností s péčí o stromy. Zvláště důležité je zavlažování. Zde lze s malým úsilím udělat mnoho dobrého pro stromy.

Klíč pro městské stromy: správná zálivka

Mladé stromy v městských oblastech jsou obvykle závislé na lidské pomoci. Aby na novém místě zakořenily a rostly, potřebují v prvních letech hodně vody. Tyto mladé stromky ještě nemají silný kořenový systém a nemohou se ještě dostat do hlubších vrstev.

Aby mnoho mladých stromů ve městě mohlo dobře růst, potřebují dobré zavlažování. GALK doporučuje ve svém poziční papír: "Pro výsadby stromů (...) stanovujeme zálivku 10 až 75 litrů vody na mladý strom od 100. dne bez srážek."

Aby bylo zajištěno, že mladé stromky přijmou 75 až 100 litrů vody, jsou zavlažovací vaky vhodné z následujících důvodů:

  • V závislosti na modelu obsahuje pytel 75 nebo 100 litrů vody. To podle GALK odpovídá ideálnímu množství pro mladý stromek.
  • Vodu lze snadno změřit: když je vak plný, je v něm 75 nebo 100 litrů.
  • Sáček lze rychle naplnit a poté uvolňovat vodu po kapkách až devět hodin. Půda tedy dokáže velmi dobře absorbovat vodu. Voda může prosakovat i do hlubších vrstev země, kde ji mohou absorbovat i kořeny.
  • Zavlažovací vaky pomáhají šetřit vodu díky účinnému zavlažování. Voda se dostane přesně tam, kam je potřeba.
  • Voda se méně odpařuje. Buď je stále v pytli, nebo v zemi, která přes pytel funguje jako malá vrstva mulče.

Vedoucí provozu stromových školek Späth'schen v Berlíně doporučuje také vaky na zalévání stromů. Tady je jeho video:

Více informací na téma zavlažování najdete také v tomto Článek.

Pokud jsou mladé stromky zalévány bez zálivkového pytle, je velké riziko, že nedostanou dostatek vody, zejména v horkých letních měsících. Byla by škoda, kdyby stromy nemohly naplno rozvinout svůj potenciál!

Větší uznání sbírky s personalizovanými zalévacími vaky

Další výhodou pro města je, že mohou tašky navrhnout s obrázky a textem. Pokud je na stromě zavlažovací pytel, znamená to, že tento strom byl darován nebo podpořen konkrétním projektem. To může zvýšit povědomí o tomto projektu a identifikaci s městskou zelení.

Příklad personalizace zavlažovacích vaků

Sponzorství stromů a zalévání

Rostoucí počet měst a obcí také zavádí sponzorství stromů a zalévání. Více informací k tomuto tématu naleznete zde.

Města a obce motivují občany k účasti na péči o stromy.

  • Poskytují odlévací pomůcky
  • Rozdávají poukázky na vodu
  • Poskytují pomoc při správné manipulaci se zavlažováním stromů

Podporujeme města, komunity a soukromé osoby, které chtějí pracovat na ochraně našich stromů. Rádi vás podpoříme našimi zkušenostmi a naší sítí.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Přes zimu uschovejte zalévací pytle na stromy a zavlažovací kruhy

Pokud na konci zalévací sezóny uložíte své sáčky na zalévání stromů, můžete prodloužit jejich životnost...

Proč se vyplatí používat vaky na zalévání stromů

Počet suchých období a horkých dnů již několik let rapidně stoupá. Zvláště mladí...

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel