Co přesně strom dělá a jak se voda dostává ze země na vrchol?

Vzrušující otázky, odpovědi na ně fascinující. Jeden nebo druhý na to zná odpověď, ale pro všechny, kteří to zapomněli nebo je to ve škole nezajímalo, je odpověď tzv. fotosyntéza a je jednou z nejdůležitějších součástí v životě stromu.

Fotosyntéza je čistá magie.

Když vám někdo řekne, že kyslík je jen odpadní produkt, asi kroutíte hlavou, že? Ale je to pravda. Přestože bez kyslíku nemůžeme existovat, rostliny kyslík k životu nepotřebují. Je to jen odpadní produkt jejich metabolismu. Ale než se do toho pustíme, vraťme se k počátkům naší země a vydejme se na vzrušující cestu zpět v čase.

Kolik nul je v miliardě a co to má společného se stromy?

Nyní se vracíme o 4,5 miliardy let zpět. Abyste si toto časové období lépe představili, je nejlepší mít na paměti, že vypsaná 1 miliarda vypadá takto: 1.000.000.000 9 XNUMX XNUMX – to je XNUMX nul.

Fotosyntézu záměrně nazýváme čistou magií, největším zázrakem na Zemi, protože tento proces, který se vám právě chystáme vysvětlit, je jedním z nejdůležitějších procesů na Zemi. Jedině tak je možný život na Zemi.

Proč je fotosyntéza tak důležitá?

Svět vypadal před 4,5 miliardami let úplně jinak než dnes. Život nebyl vůbec možný, protože zemská atmosféra se skládala z vodíku, helia, čpavku, metanu a dalších plynů. Teprve s rozvojem sinic a řas byl přidáván kyslík jako plyn. Sinice patří k nejstarším formám života a kyslík byl v té době čistým odpadním produktem metabolického procesu, ale během stovek milionů let tento kyslík obohacoval naši atmosféru. Jen si to představte, bez tohoto vývoje bychom tu dnes nebyli.

Tento kyslík, který byl přidán, vytvořil základ pro veškerý život, který se postupně objevoval. Dnes je obsah kyslíku ve vzduchu kolem 21 % a 100 % kyslíku, který dnes dýcháme, je způsobeno důležitým procesem, a to procesem fotosyntézy.

Co je tato fotosyntéza?

Pokud jste Řek, je to nyní jednodušší, protože slovo pochází z řečtiny a když toto slovo přeložíte, okamžitě pochopíte význam, který se za ním skrývá. Phos znamená Světlo a syntéza pro Zusammensetzung. Slovo zpočátku pouze popisuje chemický proces v rostlinách. Protože když rostliny nepotřebují k životu kyslík, co potřebují stromy a rostliny?

I na to zazněla odpověď ve škole, ale my si nyní osvěžíme vaše znalosti a ukážeme vám 3 body a tím i důvody, proč rostliny a stromy vůbec mohou existovat.

  1. Voda
  2. oxid uhličitý
  3. Světlo


Co s tím rostliny dělají?

Rostliny jsou super chytré, protože nejprve přeměňují vodu, oxid uhličitý a kyslík. Přeměňují 3 prvky na něco, co také známe a mnozí z nás to mají rádi velmi chutné, totiž na glukózu. Ano, čtete správně, dextróza, známá také jako glukóza. To je pro rostliny nejdůležitější.

Pracují celý život pro jednu věc, totiž pro veledůležitou glukózu. Potřebujete glukózu a proč? To je pravda, protože rostou díky glukóze. Všechny jsou o růstu. Vzhledem k tomu, že s kyslíkem, který během tohoto procesu vzniká, nemohou nic dělat, jednoduše kyslík uvolňují do prostředí. To je pro nás dobré a je to vlastně největší štěstí na Zemi, protože my a zvířata v životním prostředí tento kyslík k životu potřebujeme. Proto je tak důležité pochopit, že každý z nás by se měl stát zachráncem stromů, protože pokud nezachráníme stromy... život už pro nás lidi není možný. A abych byl upřímný: kdo to chce?

A jak přesně tato fotosyntéza funguje?

Pro ty z nás, kteří jsme seděli v přední části školy, je tu delší verze. Vzorec pro fotosyntézu je: 6 H2O + 6 CO2 + Světlo = 6 O2 + C6 H12 O6.

Ve slovech:

Šest molekul oxidu uhličitého plus dvanáct molekul vody se rovná jedné molekule glukózy plus šesti molekulám kyslíku.

Tato reakce vyžaduje hodně energie ze slunečního záření. Množství energie potřebné k syntéze jednoho molu glukózy z CO2 a H2O je

AG°´= +2872 kJ/mol

Vědci dlouho netušili, odkud se bere kyslík, který rostliny uvolňují. První experimenty s 18O označená voda nebo CO2 by mohly ukázat, že kyslík pochází z vody. Molekula vody, ve skutečnosti extrémně stabilní molekula, se tak rozštěpí. Tento proces vyžaduje hodně energie. A odkud tato energie pochází? To je pravda, ze slunečního světla - jednoho z nejvýkonnějších zdrojů energie.

To znamená v číslech: Každou hodinu Ze Slunce dopadlo na Zemi 430 bilionů joulů energie – to je 430 následovaných 18 nulami. Pro srovnání: Celá lidská rasa spotřebuje 410 bilionů joulů energie celý rok.

Rozvoj kyslíku rostlin je zdrojem téměř veškerého kyslíku na Zemi – tedy zdrojem našeho života! Ze sacharidů, které vznikají při fotosyntéze, vznikají v metabolismu všechny ostatní organické látky.

Takže si pamatujme: Nejdůležitější věcí na fotosyntéze pro nás lidi je vstřebávání oxidu uhličitého a uvolňování kyslíku, který je pro nás tak životně důležitý.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel