Hrát

Přečtěte si článek

Co bychom byli my lidé bez stromů? Asi bychom tu ani nebyli. Stromy nám nabízely a nabízejí ideální stanoviště. A poskytují nám jídlo a dřevo.

Stromy měly a stále mají vliv na to, jak se my jako lidé ve světě chováme. Stromy figurují prominentně v mnoha mytologiích. Pro mnoho kultur byly stromy posvátné.

Říká se, že Alexander von Humboldt řekl: „Měj ke stromu úctu. Je to jeden velký zázrak a byl posvátný pro vaše předky. Nepřátelství vůči stromu je znakem méněcennosti."

Posvátné stromy v Evropě

V našich evropských dějinách se zdá, že stromy hrály důležitou roli, zejména v germánských a keltských komunitách.
Světový strom Yggdrasil uctívali Němci. Islandský básník z 12. století Snorri Strulson popisuje, jak tento strom prostupuje vesmír jako živý sloup. Yggdrasil spojuje Asgard (svět bohů a velkých síní), Midgard (svět lidí) a Helheim (svět mrtvých). Strom jako osa světa. A jako spojení s jinými světy.

Germánský bůh otec Wotan dostal plot z tohoto světového stromuberkvor run poté, co visel hlavou dolů z větve stromu po dobu devíti dnů.
A: Wotan vyřezal první lidské bytosti ze dřeva stromů. První žena z jilmu, první muž z jasanu.

Římský kronikář Tacitus napsal, že lesy byly pro Germány posvátné. 
Traduje se také, že Němci, kteří po stěhování národů žili v dnešním Fritzlaru (Hesensko), měli zasvěcený neboli svatý strom: dunajský dub. Křesťanský misionář Bonifác nechal tento strom pokácet v důsledku christianizace – a postavil z něj kapli.

V židovské a křesťanské tradici se naopak nezdá, že by stromy měly velký význam. Jabloň představuje začátek bolestného příběhu s pádem člověka: Eva a Adam snědli plody jabloně a byli tak posláni z ráje.

Posvátné stromy v Asii

V hinduismu je Asvattha považována za posvátný fíkovník a symbol stvoření.

V buddhismu má strom Bodhi zvláštní význam. Buddha prý pod tímto stromem zažil osvícení. Říká se, že po osvícení Buddha pokračoval v předávání svých projevů a učení pod stromy – v parcích a lesích.

Stromy jako bratři a sestry

Jak vysvětlit toto nahromadění mytologické symboliky a příběhů souvisejících se stromy?

Možná proto, že stromy jsou nám tak podobné?

Lesnický vědec Andreas Roloff píše ve svém Knihaže stromy byly pro lidi jako bratři a sestry. A nejvhodnější obrázek symbolizující lidstvo: I my stojíme vzpřímeně na této zemi a natahujeme ruce k nebi.
Stromy nám zároveň dávají najevo, jak skromnou délku života má člověk. Stromy nás mohou spojit s časem a horizontem. Stromy nám dávají pocit nadčasovosti a spojují nás s minulostí. Strom ve střídání ročních období symbolizuje náš vlastní životní příběh, kdy se stáváme a odcházíme.

Stromy jako symbol života

Zdá se, že stromy ztělesňují duchovní touhu: život v harmonii s nebem a zemí. Stejně jako Yggdrasil i stromy spojují nebe a zemi.

I o tom Susanne Fischer-Rizzi píše ve své knize Stromy naděje:

"Strom života je prastarým a univerzálním symbolem integrace a růstu, života samotného. To se také skrývá za úctou ke stromům." Obraz Stromu života se v tomto chrámu objevil jako archetyp naší duše, archetyp, univerzální obraz, který je vepsán do naší duše a je přístupný všem lidem. Oživení našeho starého spojení se stromy může poslat účinný symbol skrytý v naší duši jako paprsek světla a znovu nás spojit se stromem života a prvotní silou života."

Stromy zvyšují naši pohodu

Stromy vytvářejí atmosféru klidu a míru, která je pro mnoho lidí relaxační a zlepšuje náladu. Možná je to jeden ze spouštěčů zdravotní účinky stromů na nás lidi.
Stromy nás mohou spojovat: s přírodními silami, s časem, se životem. A s naší historií jako lidí. 

Nebo jak napsal Hermann Hesse:

„Stromy jsou svatyně. Kdo ví, jak s nimi mluvit, kdo jim naslouchá, dozvídá se pravdu.“

 

Andrew Hunkeler
Dipl. Sociální a kulturní antropolog se zaměřením na udržitelný a participativní návrh zeleně ve městech. (Více o autorovi). 
Mojí vizí je spojit: lidi a stromy, přírodu a kulturu, obyvatelstvo a městské úřady.
Máte-li jakékoli dotazy, návrhy, zajímavé příběhy nebo vzrušující poznatky k tomuto tématu, neváhejte mi napsat: andreas@baumbad.de. Těším se na vaši zprávu!

0:00
/
Zobrazit přehrávač

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel