Hrát

Přečtěte si článek

Bezový sirup mi voní jako dětství. A po létě. Asi každý má takový nápoj, který mu vrací vzpomínky z dětství.

Rád se podělím o recept, který celá moje rodina používá již mnoho let.

Složení:

  • 5 kg cukru
  • 2 až 2,5 citronu, ideálně bio
  • 30-40 čerstvých bezových květů
  • 50 gramů kyseliny citrónové

Květy černého bezu najdete od května do července. Moje rodina přísahá, že sklízet bezové květy na přímém slunci je rozdíl. Na sirup používáme pouze květy, které jsou při sklizni vystaveny přímému slunci.

Co ještě potřebujete:

  • rendlík nebo jinou velkou, žáruvzdornou nádobu
  • jemné síto
  • lahve na stáčení

A teď recept:

  • Volitelně: umýt květiny. Mně stačí, když květiny zkontroluji, zda neobsahují hmyz a sbírám je. Používám pouze květiny z lesa nebo z naší zahrady. Tyto květiny jsou pro mě dostatečně čisté. Pokud poupata umyjete, část pylu a aroma se ztratí.
  • Citrony nakrájejte na silné plátky.
  • Všechny ingredience zalijte 1.5 litrem vroucí vody.
  • Nechte všechny ingredience zakryté tři dny za častého míchání.
  • Vařte vývar.
  • Horké sceďte do lahví a ihned uzavřete.

Pokud je to pro vás příliš složité – nebo chcete jen bezový nápoj za běhu – můžete čerstvý květ bezu vložit do džbánu s čerstvou vodou. Po pár hodinách budete mít osvěžující bezinkovou vodu! Bezinkovou vodu pak můžete jednoduše vypít jako studený nálev.

 Máte zájem o další recepty na stromeček?

Zde najdete recept na Vermicelli a pro Švestkové chutney.

 

0:00
/
Zobrazit přehrávač

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel