Váš nákupní košík je momentálně prázdný.
mezisoučet | €0,00 |
Versandkosten | DPH, bez DPH Versandkosten |
Celkem | €0,00 |
---|
23.10.2023
Přečtěte si článek
V kraji, kde jsem vyrůstal, jsou vermicely každý podzim. Vermicelles znamená ve francouzštině „malý červ“ a je to dezert vyrobený z kaštanů. Protože však v našich lesích žádné sladké kaštany nebyly, museli jsme si naše vermicely koupit.
Když jsem se přestěhoval na jih Německa, první podzim jsme sbírali kaštany a dělali z nich nudle. Tady se to hemží sladkými kaštany. Jeden je přímo před oknem naší kuchyně.
Není to úžasné?
Kaštany čerstvé ze stromu! Co jsme s tím již udělali:
Pečené kaštany s červeným zelím, pečené kaštany se zeleninou pečenou v troubě, kaštanová mouka do müsli. A můj oblíbený: Vermicelles.
Zde je recept na vaše vlastní vermicely:
Složení:
- 1 kg kaštanů
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 dl vody,
- 75 g cukru
- 1 fazole vanilky
A zde jsou pokyny:
Nožem narýhujte na zakřivenou stranu kaštanů křížek. Vařte ve vroucí vodě 4 až 6 minut. Scedíme a co nejteplejší oloupeme. Slupka se mnohem snadněji odstraňuje, když je ještě horká a vlhká. Pokud je to možné, odstraňte také chlupatou vnitřní kůži. Tato vnitřní slupka se pro svou hořkou chuť do dezertu nehodí.
Oloupané kaštany orestujeme na pánvi s kokosovým olejem.
V hrnci přiveďte k varu cukr, vodu a vanilkový lusk a nechte louhovat.
Vše dáme do mísy a rozmixujeme.
Část zamrazíme a zbytek sníme čerstvý. Tradičně se pasta protlačí lisem a podává se šlehačkou a pusinkami. Naše vermicely často jíme jako blok s vanilkovou zmrzlinou.
Ještě jednodušší: kaštany z trouby
Pokud je to pro vás příliš časově náročné – zde je nejjednodušší kaštanový recept vůbec:
- sbírat kaštany
- mytí
- Nožem nařízněte na zakřivené straně kříž
- upéct (možná společně se zeleninou v troubě)
Dobrou chuť!
Máte rádi recepty na stromeček? Zde je odkaz na švestkové chutney.
Andrew Hunkeler
Dipl. Sociální a kulturní antropolog se zaměřením na udržitelný a participativní návrh zeleně ve městech. (Více o autorovi).
Mojí vizí je spojit: lidi a stromy, přírodu a kulturu, obyvatelstvo a městské úřady.
Máte-li jakékoli dotazy, návrhy, zajímavé příběhy nebo vzrušující poznatky k tomuto tématu, neváhejte mi napsat: andreas@baumbad.de. Těším se na vaši zprávu!
Chcete více znalostí o stromech?
To by vás mohlo zajímat
Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.
Michael K.