Váš nákupní košík je momentálně prázdný.
mezisoučet | €0,00 |
Versandkosten | DPH, bez DPH Versandkosten |
Celkem | €0,00 |
---|
13.09.2023
Přečtěte si článek
V naší komunitní zahradě máme staré švestky.
Švestky tam všechny dozrávají téměř ve stejnou dobu. To znamená, že jsou během roku k dispozici jen krátkodobě, ale ve velkém množství. Mnoho z nich jíme čerstvé, některé zamrazíme a občas si uděláme i dort.
A se zbylými švestkami? Ten používáme k výrobě chutney. Můžete ji použít jako omáčku k různým pokrmům. Klasicky s rýží a luštěninami. Čatní používáme jako kečup. Mimochodem, tyto dvě omáčky jsou si podobnější, než bychom si mysleli.
Zde jsou ingredience pro recept:
- 500 gramů švestek
- 6 sušených datlí
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 TL turmeric
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 1 lžička černého hořčičného semínka
- 2 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce hnědého cukru
- 1 lžičky soli
- 1 červená chilli paprička nebo semínka, nakrájená
Jak už to u indických jídel bývá, pokud nemáte jedno z těchto koření, nevadí. Vezměte si, co máte, a experimentujte!
A zde je návod na vaše chutney:
- Švestky vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Datle nasekáme a smícháme s kořením a švestkami. Nechte tuto hmotu několik hodin, aby se vytvořila kapalina.
- Poté hmotu vařte 30 minut na mírném plameni.
- Pokud chcete chutney zavařit, je důležité naplnit vroucí hmotou sterilizované sklenice. Naše chutney vydrží několik měsíců.
Máte rádi recepty na stromeček? Zde je odkaz na kaštanový dezert.
Andrew Hunkeler
Dipl. Sociální a kulturní antropolog se zaměřením na udržitelný a participativní návrh zeleně ve městech. (Více o autorovi).
Mojí vizí je spojit: lidi a stromy, přírodu a kulturu, obyvatelstvo a městské úřady.
Máte-li jakékoli dotazy, návrhy, zajímavé příběhy nebo vzrušující poznatky k tomuto tématu, neváhejte mi napsat: andreas@baumbad.de. Těším se na vaši zprávu!
Chcete více znalostí o stromech?
To by vás mohlo zajímat
Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.
Michael K.