Základem tohoto příspěvku je výborný článek, kterou vydala Univerzita v Hamburku ve spolupráci se Spolkovým úřadem pro životní prostředí.

Stromy mají jeden pozitivní vliv na naše zdraví.
Stromy to regulují městské mikroklima.
A stromy pomáhají našim komunitám vypořádat se se dvěma největšími meteorologickými výzvami změny klimatu: vyššími teplotami a extrémními srážkami.

Stromy a celková městská zeleň jsou proto důležitou součástí strategií adaptace na klima ve městech. Stromy však také trpí změnou klimatu, rostoucími teplotami a delšími obdobími sucha.
To je problém pro stromy obecně, dokonce i v lesích.

Ale především stromy v našich městech. Městské prostředí se totiž výrazně odchyluje od původního stanoviště stromů.
Ve městech je teplota díky efektu tepelného ostrova dokonce vyšší než ve venkovských oblastech. Ve městech navíc dominují nepropustná území, což znamená, že spousta vody odteče, aniž by se dostala do vrstvy země, kde má strom kořeny. Růst kořenů ve městech navíc často omezují stísněné výsadbové jámy. Dalším problémem je utužená půda. Mnoho stromů se proto těší stále větší oblibě stres ze sucha.

Autoři textu z Universität Hamburg píší:
„Zhutnění půdy a vysoký stupeň utěsnění v potenciální kořenové oblasti stromů znamená, že je narušena životně důležitá výměna plynů a infiltrace dešťové vody do půdy. Tyto stanovištní podmínky, které omezují růst a vitalitu stromů, jsou obvykle ještě horší u pouličních stromů, kde je kořenový prostor často ještě omezenější než u stromů v parcích nebo v obytných oblastech.»

Stromy podél ulic jsou vystaveny ještě většímu stresu než například stromy v parcích. A z těchto stromů jsou ve stresu zejména mladé stromky, protože si většinou ještě nedokázaly vytvořit dostatečný kořenový systém.

 Autoři již citovaného textu dále píší:

„V důsledku klimatických změn se očekává tendence k většímu a delšímu období sucha. (...) Zároveň bude přibývat silných dešťových událostí a vyšších teplot. Zejména městské stromy ve svých již tak extrémních polohách budou proto v budoucnu stále více zatěžovány měnícími se klimatickými podmínkami, což je také činí náchylnějšími k škůdcům a patogenům. Celkově se tedy zvyšuje riziko, že vitalita stromů bude oslabena, nebo dokonce budou muset být pokáceny, a tudíž již nebudou moci plnit svou důležitou funkci ve městě.“

Abychom i v budoucnu mohli mít v našich městech zdravé stromové populace, je důležité, abychom je podporovali v překonávání stále obtížnějších klimatických podmínek.

Adaptace na klimatické změny

Adaptace dřevin a lokalit jsou nutné ve střednědobém a dlouhodobém horizontu. Některé oblíbené dřeviny přestanou zvládat klimatické změny. Autoři Andreas Roloff a Sten Giller zkoumali, které dřeviny se dokážou dobře vyrovnat s klimatickými požadavky. Ve vašem Seznam zvláště vhodné se zdají tyto stromy: javor rolní, olše šedá, topol třesavý, borovice lesní, akát, jinan, buk virginský nebo dub pokroucený.

Autoři z univerzity v Hamburku píší:
„Kromě otázky, které druhy stromů jsou zvláště dobře přizpůsobeny měnícím se podmínkám, a proto budou ve městě v budoucnu nadále růst, je ústředním přístupem při přizpůsobování stromů klimatickým změnám optimalizace umístění stromů. , například dostat se do výsadbové jámy být uložen do mezipaměti, aby se zlepšila dostupnost vody pro stromy v období sucha? Také výběr a specifická stratifikace určitých typů půdy může pomoci podpořit zásobování stromů vodou, živinami a vzduchem, a tím zlepšit toleranci stromů ke změně klimatu.

A v krátkodobém horizontu?
Městské stromy, zejména mladé pouliční stromy, často potřebují dodatečné zavlažování. Stromy mohou plnit své regulační funkce pouze v případě, že jsou zdravé a mají dostatek vody.
Koncept, ke kterému se obrací rostoucí počet německých měst, by mohl být: stromové sponzorství.

Výhody vaků na zalévání stromů

  • Jeden sáček obsahuje 75 nebo 100 litrů vody. To podle GALK odpovídá ideálnímu množství pro mladý stromek. U starších stromů můžete kombinovat i dva pytle, pak to bude 150 nebo 200 litrů na zálivkußkoridor.
  • Vodu lze snadno měřit. Když je vak plný, je v něm 75 nebo 100 litrů.
  • Sáček lze rychle naplnit a poté uvolňuje vodu po kapkách během několika hodin. Voda může prosakovat i do hlubších vrstev země, kde ji mohou absorbovat i kořeny.
  • Zavlažovací vaky pomáhají šetřit vodu díky účinnému zavlažování. Voda se dostane přesně tam, kam je potřeba.
  • Voda se méně odpařuje. Buď je stále v pytli, nebo pak v půdě, která má přes pytel malou vrstvu mulče.

Jeden najdete zde Přehled produktů baumbad.

Jak mohou pytle na zalévání stromů pomoci zmírnit dopady změny klimatu na městské stromy

  • Optimalizace zavlažování: Zalévací vaky na stromy umožňují efektivní zásobování vodou, protože vodu uvolňují pomalu a rovnoměrně. To zajišťuje, že stromy dostávají dostatek vláhy i v suchých obdobích.
  • Snížení plýtvání vodou: Ve srovnání s tradičními metodami zavlažování může použití vaků na zalévání stromů snížit plýtvání vodou. Voda jde přímo ke kořenům, aniž by se zbytečně odpařovala nebo odtékala.
  • Posílení odolnosti: Díky nepřetržitému dostatečnému zavlažování se stromy stávají odolnějšími vůči stresu způsobenému suchem. To jim umožní lépe se vypořádat s výzvami měnícího se klimatu.
  • Podpora zdraví: Zalévací vaky na stromy pomáhají podporovat zdraví stromů. Dobře zavlažované stromy jsou méně náchylné k chorobám a škůdcům, což je zvláště důležité, protože změna klimatu může podpořit vznik některých chorob rostlin.
  • Podpora mladých stromků: Mladé stromy jsou obzvláště citlivé na nedostatek vody. Zalévací vaky na stromy jsou účinným způsobem, jak podpořit a povzbudit mladé stromky v prvních letech jejich růstu.

A z dlouhodobého hlediska je potřeba velké množství různých druhů stromů, aby se zvýšila odolnost celé městské populace stromů. Pokud dřevina již nezvládá klimatické podmínky nebo je postižena nemocí, brání tomu, aby vysoký podíl stromů ve městě vypadl.

Chcete více znalostí o stromech?

To by vás mohlo zajímat

Skvělý nápad, snadné použití a vše bylo perfektní od objednávky až po doručení.

Michael K.

Zalévací pytel baumbad

Pořiďte si prémiový zavlažovací pytel

Znalosti o stromech jsou tak rozmanité

Náš blog - znalost stromů - stromy a změna klimatu